Monument gecrasht vliegtuig

Onze stad herbergt heel wat waardevolle en mooie monumenten, die de gedachtenis aan belangrijke en soms ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden levend willen houden. In deze reeks bespreken we telkens een boeiend standbeeld, monument of gedenkteken dat ieders aandacht verdient.

 

Monument gecrasht vliegtuig

LOCATIE: Berenbroekstraat 124

OPGERICHT: april 2013

VERTELLER: Jan Zoons

JAARLIJKSE HERDENKING: afwisselend in maart of mei en op 11 november (aangekondigd in het wijkblad van Bokrijk)

 

Het verhaal

Op 15 maart 1945 werd een Halifaxbommenwerper uit de lucht geschoten door de Duitse bezetter, op zijn terugweg van een bombardement op de Duitse stad Hagen. Vier van de zeven Franse bemanningsleden van de Free France Air Force lieten daarbij het leven. “Op het moment van de crash zat de moeder van het gezin Martens met vijf van haar kinderen rond de eettafel. Vader werkte in de steenkoolmijn en was er die noodlottige dag niet bij”, weet gepensioneerd geschiedenisleraar Jan Zoons. “Als bij wonder raakte niemand gewond, hoewel een zwaar onderdeel van het toestel door het dak van de boerderij stortte.”

 

Het blijvende belang

“Het verbaasde mij dat er geen gedenkteken was voor de oorlogsgruwelen in Bokrijk”, vertelt Jan. Daarom zette hij samen met enkele wijkbewoners BeWOOG op, de Bokrijkse Werkgroep Oprichting Oorlogsgedenktekens. “Want behalve op deze plaats stortte elders in onze wijk tijdens Wereldoorlog II een tweede vliegtuig neer. En dan was er nog het enorme drama van een gekapseisd vlot met de verdrinkingsdood van 35 kinderen en twee volwassenen uit de buurt tot gevolg. Daarom richtten we verschillende monumenten op, zoals dit om de vreemde strijders te eren die mee vochten voor de vrijheid die we vandaag kennen. Dat mag uiteraard nooit vergeten worden.”

 

Lokale materialen, internationale connecties

“Behalve de ideeën zijn ook de gebruikte materialen voor dit gedenkteken van lokale oorsprong”, licht Jan toe. “ Een steenkapper uit de buurt vervaardigde de steen in de vorm van de staart van een vliegtuig. En de stenen waarop de hele constructie rust, zijn ‘lomperiken’ die vroeger werden gebruikt op de aspergeboerderij in de buurt om het gebouw te beschermen tegen de karren die het erf opreden. Wist je trouwens dat ik ook nu nog heel wat contacten heb met familieleden van de gesneuvelde Franse militairen? Onder anderen met de achternicht van de piloot, de heer Lourdaux, spreek ik jaarlijks af voor een bezoek aan het monument. Ook de Franse ambassade stuurde een afvaardiging bij de oprichting in 2013 en keerde enkele jaren geleden nog terug voor een officieel moment, dat door corona helaas niet kon doorgaan.”

 

Klik hier om meer te weten te komen over de bemanning van het neergestorte vliegtuig