Geen boom of stok, geen man, maar iets daartussenin, met een neus en lieve ogen, omschrijft hoofdcoördinator Raf Santermans van Kattevennen de onlangs neergestreken boomlange bewoners in de bossen rond de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. De stokkenmannen nemen je mee op een wandeltocht van 4,2 kilometer die verschillende installaties en objecten in Kattevennen verbindt.
Net als elk goed verhaal weet dat van de Stokkenmannen mensen van verschillende leeftijd op een andere manier te boeien. Zeker niet alleen kinderen of kleinkinderen vinden ze indrukwekkend. Iedereen die een stokkenman tegenkomt, is verwonderd en geïntrigeerd, leert Raf die hen soms speels, soms wat serieuzer en soms ook heel grappig noemt. Kleine stokkenmannen wijzen je onderweg met hun ogen waar je heen moet om de volgende kolos tegen te komen. Het is niet enkel wandelen, maar ook zoeken, licht Raf toe. En ontdekken en beleven natuurlijk. Elke stokkenman vertelt zijn eigen verhaal, heeft een eigen taak in het bos en zijn eigen kwaliteiten om die zo goed mogelijk uit te voeren.
Mysterie op maat van elk
Terwijl de kleintjes figuurlijk achterovervallen bij de 7 meter hoge stokkenman Geneviève en haar bewonderen voor de beschermende hand waarmee ze kwetsbare en zeldzame planten aanmoedigt, verbazen wat oudere stappers zich over de laatste jeneverbesbosjes in Vlaanderen die achter Geneviève groeien. Zeker nu deze inheemse naaldboom het moeilijk heeft, is de Protectis Arboreticum, de wetenschappelijke naam van Geneviève, onmisbaar. Je mag het trapje naast Geneviève wel op voor een mooi uitzicht, maar zeker niet de bosjes in om de jeneverbessen niet te storen, vertelt Raf.
Ook de nestor onder de stokkenmannen wekt de verwondering bij jong en oud. Fungis, ook wel de Terra Curatessa genoemd, draagt zorg voor het ondergrondse netwerk van zwamdraden en wortels. Door altijd aan wortels te denken, veranderde op een dag haar kop zelf in een wortel. Fungis waakt over de kwaliteit van de ondergrond en ziet erop toe dat er genoeg voedsel en vocht in de bodem zit voor een gezonde plantengroei. De uitleg bij elke Stokkenman lees je in het verhalen- en spelboekje en de app die je kan kopen aan het Bezoekersonthaal.
Herrie en Rommel
Het muzikale duo Herrie en Rommel hangt hoog in de boom. Met hun zingende windklok brengen ze andere bomen in opperbeste stemming. Gefluisterd wordt dat hun klanken de sapstroom van de bomen stimuleren, als een soort muzikale massage, licht Raf toe waarom hij het tweetal een van zijn favoriete stokkenmannen noemt. Roger nomineert hij ook als een topper. De Inspectorus Portaterra kijkt je lief aan en je ziet hem al van ver liggen op het houten pad waar je leuk overheen kan wandelen. In het bijhorende boekje en de app leer je dat dat pad misschien wel een landingsbaan is voor een vliegtuig of ruimteschip. En dat vlakbij de plaats waar dit pad nu ligt op 12 mei 1940 een Britse bommenwerper crashte. Die cocktail van fantasie en feiten blijft boeien tot het einde.
Knuppel en bliksem
De wandeltocht leidt je via een knuppelpad over de relaxt onderuit liggende Roger dieper het bos in. Dankzij dat houten vlonderpad is dit deel van de wandeling ook in de winter perfect bereikbaar en heb je niet te lijden onder de soms drassige ondergrond. Daarnaast kom je ook langs een gigantisch spinnenweb, een super leuke picknickplaats en een bliksemtrap. Die voert je naar een uitkijktoren, die in aanbouw is en elk moment kan worden afgerond, verduidelijkt Raf. De bliksemtrap heeft spiegels onderaan en aan de zijkant en dankt zijn naam aan de vorm waarin hij is opgetrokken, namelijk die van een bliksemschicht. Wie de trap neemt, verschaft zich aan het einde ervan toegang tot een platform dat boven de streek uittorent. Zeker een aanrader voor wie de wijde omgeving in al haar schoonheid wil bewonderen.
Praktische info Stokkenmanroute
- 4,2 km
- Start en aankomst aan het Bezoekersonthaal in Kattevennen.
- Wie het verhaal van de Stokkenmannen wil leren kennen, kan een app en een spel- of verhalenboekje aan het onthaal verkrijgen voor 5 euro. Met de verhalen erbij duurt de route ongeveer twee uur.
- Langs het traject staan geen rustbanken. Maar je mag gerust uitblazen op een Stokkenman.
- Reserveren is niet nodig.