Nu maandag 24 april gaat in het Vrouwencentrum Genk het slotmoment door van VIA VIA, een tewerkstellingsproject voor vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Acht vrouwen doorliepen samen een groepstraject dat als doel had hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Twee vrouwen vonden inmiddels al werk, één vrouw is bezig aan een proefperiode, terwijl een vierde dame instapte in een gelijkaardig project met vzw IN-Z om daarna door te stromen naar de onderhoudsector. De vier andere vrouwen worden verder opgevolgd door de jobcoach.
VIA VIA is de naam van één van de tewerkstellingsprojecten die het stadsbestuur Genk momenteel lopen heeft, gericht op specifieke doelgroepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dit project richt zich specifiek naar kortgeschoolde vrouwen van een andere etnische afkomst. Uit de cijfers blijkt dat zij het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en dat er vaak extra drempels zijn zoals het opleidingsniveau, de gezinssituatie of bijvoorbeeld de kennis van het Nederlands, steekt schepen Gianni Cacciatore van wal. Vrouwencentrum Genk, dat sinds jaar en dag met deze doelgroep werkt, heeft nu de handen in elkaar geslagen met diverse stadsdiensten, het OCMW, VDAB en het Centrum voor Basiseducatie om een traject op maat uit te werken.
Intensief groepstraject
15 vrouwen meldden zich aan, acht vrouwen beslisten na het kennismakingsgesprek om effectief in te stappen. Eén van de jobcoaches van het stadsbestuur stond, samen met de medewerkster van Vrouwencentrum Genk en procesbegeleider van De Uitdaging, in voor de algemene begeleiding van het groepstraject. Dit duurde acht weken en was met drie sessies per week best intensief. Samen met de partnerorganisaties hebben ze met de vrouwen gewerkt aan sociale vaardigheden, werkattitude, hoe solliciteren,… Via Basiseducatie werd ook ingezet op maatschappelijke oriëntatie.
De deelneemsters zijn alvast enthousiast over dit eerste deel en kijken uit naar het vervolg. Ik heb veel bijgeleerd over communicatie en samenwerken. Ik kan nu ook mijn kwaliteiten en werkpunten benoemen.
Succesrecept
Twee vrouwen vonden inmiddels al werk, één vrouw is bezig aan een proefperiode, terwijl een vierde dame instapte in een gelijkaardig project met vzw IN-Z om daarna door te stromen naar de onderhoudsector. De vier andere vrouwen worden verder opgevolgd door jobcoach Rebecca.
De helft van de vrouwen heeft al een job of een concreet vooruitzicht op werk. De anderen gaan na dit groepsgedeelte verder aan de slag met jobcoach Rebecca en met VDAB, om verder te kunnen doorstromen naar werk, een stage of een bijkomende opleiding, vult schepen Angelo Bruno aan. Onze Dienst Tewerkstelling is hiermee niet aan zn proefstuk toe. Het succesrecept blijkt steeds een aanpak te zijn, zoveel mogelijk op maat van de doelgroep en in nauwe samenwerking met andere betrokken organisaties zoals uiteraard VDAB, opleidingsinstanties maar ook bedrijven zelf. Ik ben trots te kunnen zeggen dat we op deze manier ook met kwetsbare doelgroepen effectief resultaten boeken!
Tinne Lommelen, regiomanager VDAB, bevestigt: "Dit is een voorbeeldproject van intensieve begeleiding op maat. Vanuit de dagelijkse contacten met onze klanten in de Werkwinkel hebben we een aantal vrouwelijke werkzoekenden kunnen toeleiden naar dit specifieke aanbod, dat complementair is aan onze werking. Het is overigens een trend dat we meer gerichte partnerschappen zoeken om de juist die meerwaarde te bieden voor die mensen die extra begeleiding nodig hebben."