Nisa is violist in de Jong Talentklas Ga voor Kunst

Gepubliceerd op zondag 24 maart 2024 10 u.
Nisa Ozkan uit Waterschei is nog maar 13 jaar en op 6-jarige leeftijd wist deze jonge Genkse al dat viool haar passie zou worden. Vandaag maakt ze furore als violist in de Jong Talentklas van de Genkse academie voor Kunst, op concours en wedstrijden.

Al op erg jonge leeftijd wist Nisa dat de viool haar passie zou worden. Thuis klonk er altijd klassieke muziek en haar vader speelt gitaar. Dus trok de 6-jarige Nisa naar GA voor Kunst. Vandaag zit ze in de derde graad viool en is ze bij het Jong Talentensemble van de academie.

"Mijn vioolleerkracht Kristin De Witte en ensembleleerkracht Katelijne Olaerts halen echt het beste uit mezelf. Ze verrijken ons en voelen perfect aan welke stukken ons liggen. Dat houdt het spannend en uitdagend!" 

Pittig

Want een uitdaging is het wel. Naast de schoolbanken van het Lyceum is Nisa ongeveer 20 uur per week bezig met haar vioolspel: oefenen, les volgen, concerten spelen, wedstrijden doen ... het lijkt wel een marathon. “Het is weekritme is inderdaad best pittig. En dan volg ik ook nog wekelijks Taekwondo. Maar dat is puur als ontspanning, hierin doe ik geen wedstrijden”, lacht Nisa.

“Ik speel op een 19de eeuwse Engelse viool!”

Kostbare viool

In maart 2024 zette Nisa een mooie prestatie neer op het Prinses Christina Concours en scoorde ze 90 op 100 op de provinciale Vlamo-wedstrijd waardoor ze nu de finale speelt. “Ik speel sinds dit jaar ook op een 19de eeuwse Engelse viool van het BCI-fonds dat beloftevolle Belgische jonge muzikanten steunt. Een hele eer om erop te mogen spelen en dat maakt het nog meer bijzonder!”

4 seizoenen

Nisa houdt van klassiekers zoals de 4 seizoenen van Vivaldi of de Roemeense volksdansen van Bartok. Maar ze kijkt ook op naar bekende violisten zoals Esther Abrami en Lindsey Stirling. “Deze violisten combineren klassiek met pop, R&B, zelfs hiphop en dat spreekt me aan. Ester Abrami heb ik zelfs ook al in het echt kunnen ontmoeten op een van haar concerten in Brussel. Een geweldige ervaring!"

Reizen

Haar toekomst heeft ze nog niet vastgelegd maar dit weet Nisa zeker: “Eerst dacht ik iets in de wetenschappen te doen, maar ik besef nu dat ook muziek mijn ding is. Ik zou het dus niet erg vinden mocht ik de wereld kunnen rondreizen en concerten geven. Dat lijkt me een goed plan!”

Tip van Nisa

Op 23, 24 en 25 april spelen de Jonge Talenten van GA voor Kunst in Casino Modern. "We brengen onze mooiste werken voor publiek en jury." Meer info op gavoorkunst.be