Nomadland: een plek voor de hele wereld

Wie vanuit LABIOMISTA richting Meeuwerstraat kijkt, ziet aan de overkant de grote neonletters ‘Nomadland’ opduiken, een kunstwerk van Koen Vanmechelen. Nomadland is de verbinding van de buurt met LABIOMISTA, een ontmoetingsplek voor iedereen. Hier wordt gepraat, gelachen en gevierd.

Nomadland, naar een concept van Koen Vanmechelen, verwijst naar de nomade, de reiziger die langs de zijderoute de rijkdommen van verschillende culturen samenbrengt. Het belooft een bruisende plek te worden. Stad, buurt, kunstenaar en bezoeker werken hier samen aan de versterking van de buurt. Vorig jaar al kregen de eerste initiatieven vorm: de installatie van het kunstwerk Nomadland, de organisatie van Nomadfest en de inkleding met nieuwe picknickbanken.

LEKKER ETEN EN DRINKEN

Na de opening op 6 juli 2019 wordt deze plek nog levendiger. Stad Genk en Koen Vanmechelen kiezen er immers bewust voor om op LABIOMISTA zelf geen horeca of randactiviteiten te organiseren. Daarvoor willen ze de buurt mobiliseren. Elke zondag in juli en augustus zorgen verschillende kraampjes met eten en drinken, voor gezelligheid en ontmoeting in Nomadland. Daarbij ligt de nadruk op duurzaamheid: groenten en andere producten zijn lokaal gekweekt en gerechten zijn huisgemaakt door de handelaars uit de buurt.

Nomadland ontdekken?

Combineer je bezoek aan LABIOMISTA met een trip naar Nomadland. Deze zomer kan je er elke zondag terecht voor een hapje en een drankje, in samenwerking met de buurt.
Elke zondag in juli en augustus, van 11 tot 18 uur.

Geluiden uit de volkstuintjes

Wie Nomadland bezoekt, kijkt uit op de kleurrijke stadstuintjes. De tuiniers slijten er dagen en uren, al wroetend in de grond. Voor de lekkerste groenten, die op de borden belanden van familie en vrienden.

"Hier komt de buurt bijeen, fantastisch toch?" - RENATO PORCU (58)

“Mijn vader heeft altijd de grond bewerkt, ik kende als kind niets anders. Ik ben al 35 jaar trotse eigenaar van een volkstuintje! Hier in Zwartberg is de sfeer fantastisch, de hele buurt komt hier bijeen. Iedereen met Italiaanse roots heeft ‘fave’ in zijn tuin staan, een tuinboon. Op licht gebakken brood, wat zout en peper en parmezaanse kaas… heerlijk. En na het harde werk kan ik gaan wandelen in LABIOMISTA, met mijn kleinkinderen.”

"Ik noem mezelf Biogondiër" - WARD WOLFS (29)

“Ik ben de jongste hier. Ik stond al een tijdje op de wachtlijst, maar sinds 4 maanden ben ik trotse eigenaar van dit tuintje. Wat een fijne sfeer hier: niks moet, alles mag. Ik noem mezelf ‘biogondiër’. Ik hou van lekker eten, maar ik mijd de supermarkt. Een krop sla vers uit de tuin, daar gaat niks boven… Ik heb in de tuin wat plaats gelaten voor educatieve workshops met kinderen. De les W.O. in de praktijk! Waar leer je meer over biodiversiteit en duurzaamheid dan in de tuin?”

"Volkstuinieren zit in ons bloed" - JULIA MAGALAKAKI (60)

“Volkstuinieren, dat zit bij ons in de familie. Ik kweek de typische Belgische groenten, maar ook ‘Vlita’ uit Griekenland. Als je het klaarmaakt ziet het eruit als spinazie. Wat olie en citroen erbij en het is de perfecte salade voor bij de frietjes. Vorig jaar heb ik gekookt op Nomadfest! Salade op Griekse wijze, moussaka, gevulde tomaten en paprika’s, … Ik kijk uit naar de sfeer hier in de zomer.”