Ondersteuning voor gezinnen

Vragen rond allerlei ouderschaps- en opvoedingsvragen

Ouders kunnen elke werkdag van 9.00u tot 17.00 uur telefonisch terecht bij Campus O³ met vragen naar routine, structuur, verveling, frustraties of conflicten, omgaan met heftige emoties, …

Vragen naar materiële ondersteuning

Het Kinderrechtenteam

Het kinderrechtenteam is er voor alle Genkse ouders met jonge kinderen (0-12 jaar). Samen met jou speuren wij naar de (sociale) rechten van het gezin en informeren we je over de diensten waar jullie terecht kunnen. Dit doen we aan de hand van een mini-rechtenonderzoek. In een aantal contacten, op een plaats naar keuze, gaat één van onze medewerkers samen met jou op zoek naar welke diensten je kunnen helpen en welke rechten je nog uit kan putten.

Naast het mini-rechtenonderzoek kunnen partnerorganisaties ons contacteren met vragen omtrent onze methodiek en bieden we hierrond vormingen aan.

T 089 65 57 45 of via kinderrechten@genk.be

Loket Kinderrechten

Wil je weten waar je gezin recht op heeft? Of welke diensten je allemaal kan gebruiken in Genk? Neem dan contact op met het loket kinderrechten. Je krijgt er informatie over alle zaken en diensten waar je recht op hebt. Hier kan je ook terecht met vragen rond laptops en internetgebruik indien dit in gezinnen niet aanwezig is. Je kan ook mailen naar kinderrechten@Genk.be.

T 0470 45 35 02

Bezoek de website

Sociaal Huis Portavida

Voor allerhande hulpvragen zoals bijvoorbeeld vragen rond betalingsproblemen en facturen (nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit, … ) kan je contact op nemen met Sociaal Huis Portavida (OCMW). Sociaal Huis Portavida blijft open, maar er wordt gevraagd om niet onnodig langs te komen. Maatschappelijk werkers zijn telefonisch en via mail bereikbaar.

Voedsel-noodpakketten kunnen nog steeds afgehaald worden bij Vincentius. Neem hiervoor contact op met de maatschappelijk werker. Hetzelfde geldt voor de luierpakketten. De winkel voor kleding en huisraad blijft gesloten.

T 089 65 57 00

Bezoek de website

Vragen naar opvang

Voor alle vragen over kinderopvang kan je terecht bij het Loket Kinderopvang.

T 0473 71 42 54
E kinderopvang@genk.be

Bezoek de website

Vragen rond conflicten in het gezin

Maak je zelf geweld mee? Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing kwijt raakt en iemand ongewenst pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over?

Bel, mail of chat dan met 1712.be

 • Bel gratis naar 1712
  Van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Mail via het contactformulier op www.1712.be/mail.
  We beantwoorden e-mails zo snel mogelijk.
 • Chat via www.1712.be/chat
  Van maandag tot donderdag van 17.00 tot 19 uur.

Bezoek de website 

Vragen rond algemeen welzijn en zich goed voelen

Ik voel me erg angstig, onrustig of ontregeld door mijn situatie:

 • Neem contact op met het CAW Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn: een moeilijke relatie, persoonlijke moeilijkheden, financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving… CAW biedt ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven. Via chat: https://www.caw.be/contacteer-ons/chat of op het nummer 0800 13 500
 • JAC - voor jongeren tussen 12 en 25 jaar
  • Bel naar 011 85 00 05. 
  • Van maandag tot woensdag van 10 u. tot 17 u. 
  • Van donderdag tot vrijdag van 10 u. tot 12 u. 
  • Mail naar jac.limburg@cawlimburg.be
  • We beantwoorden e-mails zo snel mogelijk. 
  • Chat via www.jac.be/chat
  • Van maandag tot vrijdag van 11 u. tot 20 u. Meer info: www.jac.be
 • OverKop Genk

In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Op dit moment is het OverKop-huis fysiek niet bereikbaar, maar wel telefonisch en via facebook/messenger.

Facebook OVerKopGenk

 • CLBchat

CLBch@t: is gedurende de opschorting van de lessen open: ma - di - wo - do van 14 tot 21u. Ook tijdens de paasvakantie (niet op paasmaandag).

Ga naar de CLBchat

 • Als familielid van een persoon met een psychische kwetsbaarheid nood aan een luisterend oor? www.similes.be 
 • Contacteer uw huisarts

Vragen rond zelfmoord(gedachten)

www.zelfmoord1813.be

1813: Indien je met zelfmoordgedachten zit of bezorgd bent om iemand. Ook bereikbaar via chat en email.

 

Vragen rond verslaving

https://www.cadlimburg.be/contact

011 27 42 98 het Centrum voor alcohol en andere Drugproblemen (CAD) blijft open. Men probeert zoveel mogelijk over te gaan tot telefonisch consult. Wie dringend nood heeft aan een gesprek, kan er terecht.

Ondersteuning senioren/zorg

De lokale dienstencentra van Genk zetten zich extra in voor het welzijn van ouderen thuis. Ze blijven telefonisch bereikbaar van ma tot vr tussen 9u en 17u. Je kan op dit telefoonnummer terecht voor de organisatie van maaltijden aan huis  en informatie over beschikbare dienstverlening in de thuiszorg. Tel. 089 65 58 87

De dienstencentra bieden ook een luisterend oor en bekijken tijdens het gesprek of er iets moet geregeld worden in de thuissituatie en op welke manier dit mogelijk is. Aanmeldingen hiervoor kunnen doorgegeven worden op dit telefoonnummer: 089 65 58 81