Online polarisering & verbinding: 250 professionals leren verbinden op studiedag

Gepubliceerd op woensdag 14 mei 2025 10.30 u.

Op 15 mei vindt de intergemeentelijke studiedag Online polarisering & verbinding plaats op de T2-campus in Genk. Zo’n 250 professionals duiken er in meer dan 50 interactieve workshops. Daar leren ze meer over online polarisering en ontdekken ze praktische methodes om dialoog en verbinding te stimuleren. 

Op donderdag 15 mei organiseert stad Genk voor het tweede jaar op rij de intergemeentelijke studiedag Online polarisering & verbinding op de T2-campus in Genk. Samen met de gemeenten As, Houthalen-Helchteren, Zutendaal, Bocholt, Bree, Kinrooi en Oudsbergen en met steun van de Vlaamse Overheid brengt de stad mensen samen rond een thema dat iedereen raakt: hoe we online met elkaar omgaan. 

250 inschrijvingen 

De studiedag raakt een gevoelige snaar. Meer dan 250 professionals uit verschillende sectoren schreven zich in om samen na te denken over de impact van online communicatie op ons samenleven. Hoe kleuren sociale media onze gesprekken, beïnvloeden ze onze meningen en sturen ze onze samenleving? En vooral: hoe kunnen we als professionals bouwen aan verbinding? 

Rijkgevuld programma 

Op het programma staan drie inspirerende keynote sprekers en een indrukwekkend programma van 51 interactieve workshops, verdeeld over drie workshoprondes. De thema's zijn bewust heel divers en benaderen online polarisering vanuit verschillende invalshoeken. Denk aan workshops over dog whistles, storytelling, online (toxische) masculiniteit, positieve focus, haatmemes, Hikikomori, Generation ZAlpha en Artificiële Intelligentie. 

Praktijkgerichte methodes 

De workshops bieden niet alleen wetenschappelijke inzichten, maar focussen ook sterk op de praktijk. Deelnemers krijgen theoretische kaders aangereikt, maar ontdekken vooral hoe ze concrete methodes kunnen inzetten in de praktijk. “Tijdens de studiedag willen we deelnemers leren hoe ze constructief kunnen bijdragen aan verbinding”, vertelt burgemeester Wim Dries. “We willen niet enkel wijzen op wat er fout loopt, maar vooral tonen hoe we als professionals het verschil kunnen maken en mensen echt verbinden.” 

Actieve dialoog 

“Voor ons als stad is het van groot belang om op dit thema in te zetten”, duidt burgemeester Wim Dries. “Polarisatie is niet per definitie slecht, maar wordt problematisch wanneer we andere meningen als vijandig gaan zien. Dit kan tot conflicten en extremisme leiden. Daarom moeten we elkaar online ontmoeten, zonder oordeel, en actief de dialoog aangaan.” 

Ontdek alles over de studiedag