Ontharden: wat kan je nog meer doen?

Win een prijs

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 vindt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Elke maand selecteert een jury de leukste en meest inspirerende onthardingsactie. Deze ‘tegelwipper van de maand’ wint een prijzenpakket. Aan het einde van de wedstrijd, worden ook een prijs uitgereikt aan de tegelwipper van het jaar.

Registreer je ontharding

Ga op café

Bij een tuincafé komt een tuinranger maandelijks uitgebreid vertellen over één thema rond natuurvriendelijk tuinieren. Kom gezellig mee bijleren van een expert en ontmoet andere tuin-enthousiastelingen waarmee je tips en ervaringen kunt delen.

Het tuincafé vindt elke 3de donderdag van de maand plaats in het Heempark.

Meer over tuincafés

Krijg een bon voor een ton

Elke druppel telt! Heb je wat extra materiaal nodig om regenwater in op te vangen? Een, regenton, buizen of een kraantje? Stad Genk biedt je een bon van 20 euro aan om je te helpen deze spullen bij Genkse handelaars te kopen.

Meer over 'een bon voor een ton'

Laat je regenwater afkoppelen van de riolering

In plaats van alle regenwater van je dak te laten afvloeien naar het rioleringsstelsel kan je het afkoppelen en laten infiltreren in de grond, het opvangen om het zelf te gebruiken, of een combinatie van de twee. Meer info hierover vind je in deze fiche van Fluvius.

Er is trouwens ook een premie van Fluvius beschikbaar als je overgaat tot afkoppeling. Stad Genk kan je nog een aanvullende premie bezorgen. Meer info:

Premie infiltratievoorziening Fluvius

Premie hemelwaterput stad Genk

Ontmoet een tuinranger

De Tuinrangers zijn Genkse vrijwilligers met een passie voor de tuin en een hart voor de natuur. Zij bieden je gratis advies over hoe jij je tuin slimmer kan inrichten. Door de juiste planten te kiezen, kan je bijvoorbeeld het hele jaar door een tuin in bloei hebben. Nodig eens een tuinranger uit of woon een tuincafé bij zodat je meer kunt genieten van jouw stukje natuur.

Ontmoet de tuinrangers

Zoek informatie en inspiratie

Ideeën voor een groene en klimaatbestendige tuin

BlauwGroen Vlaanderen

Welke planten passen in jouw tuin:

Plantenzoeker Velt

Plantenwijzer Ecopedia

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Inspiratie en voorbeelden