Ontmijnersmonument

In deze nieuwe reeks laten we elke editie twee belangwekkende monumenten in onze stad voorstellen door stadsgenoten die daar meer over weten. Marc Bertrands, Juliette Colson en Jan Goor krijgen de eer de reeks te openen. Als initiatiefnemers achter het ontmijnersmonument brachten zij ons op het idee voor deze rubriek.

Ontmijnersmonument

LOCATIE: terrein naast het kruispunt van de Reinpadstraat en de Sint-Lodewijkstraat

OPGERICHT: 29/9/2016

JAARLIJKSE HERDENKING: in de week van 27 april

VERTELLERS: Marc Bertrands, Juliette Colson en Jan Goor

Het verhaal

Op 27 april 1942 werd vijf Luikse ontmijners en hun chauffeur gevraagd een geallieerde bom onschadelijk te maken. Die lag ter hoogte van de cornervlag van het B-plein van het huidige Atlas College. Toen het zestal ter plaatse aankwam, lag de bom klaar om ontmijnd te worden. Maar aangezien dat niet volgens plan verliep, werd sergeant Massart gevraagd in de vrachtwagen bijkomend gereedschap te halen. Net wanneer hij achter het voertuig staat, ontploft de bom, die uiteindelijk aan de vier andere ontmijners het leven kost. Onder andere Victor Colson, de vader van Juliette, laat daarbij het leven. Om de vreselijke gebeurtenis in de collectieve herinnering te krijgen, waarvan tot enkele jaren geleden nog amper iemand iets afwist, contacteerden Juliette en haar echtgenoot Jan historicus Marc Bertrands.

 

De blijvende betekenis

“Het ontmijnersmonument gedenkt de tragische dood van vier jonge huisvaders, die als DOVO-leden hun leven riskeerden”, licht Marc toe. “Hoewel dat niet de bedoeling was, hebben ze hun leven gegeven om dat van anderen te beschermen. Van Genkse helden gesproken!” Bovendien herinnert Marc aan een belangrijk detail. “Tot voor kort werd gesteld dat de vier ontmijners handelden in opdracht van de Duitse bezetter. Maar dat klopt niet: de Belgische regering vroeg de Duitsers om Belgische ontmijners hun werk te laten doen in de strijd tegen ontplofbare projectielen, die her en der verspreid lagen. Deze vier helden verdienen onze lof, net als alle andere DOVO-leden. Zoals de vier hun leven riskeerden om dat van anderen veiliger te maken, doet DOVO dat vandaag nog elke dag.

 

Jaarlijks eerbetoon

Elk jaar in de week van 27 april vertrekt een indrukwekkende stoet met vaandrigs voorop aan het ontmoetingscentrum De Flèèketaer in Bret-Gelieren. “Eendrachtig stappen we naar het monument om hernieuwde hulde te brengen aan de ontmijners. Mooi is ook dat DOVO elk jaar een afvaardiging stuurt, compleet in uniform en met vlaggen”, vertelt Jan. “We vertellen onder meer het verhaal van die noodlottige dag en besluiten met de Last Post, in het bijzijn van tientallen aanwezigen”, weet Marc. Aansluitend volgt een uiteenzetting in De Flèèketaer, met een hapje en drankje. “De editie van april 2022 focust op mijnwerkers in het verzet”, verklapt Marc. “Iedereen is hartelijk welkom.”