Op pad door LABIOMISTA

Wandel je door LABIOMISTA, dan valt onmiddellijk de prachtige architectuur op. Aan al deze gebouwen hebben verschillende architecten, aannemers en scenografen samengewerkt. Ze werden ontworpen en ingericht in nauwe samenwerking met Koen Vanmechelen.

1 THE ARK

The Ark is het moederschip van LABIOMISTA en trekt de bezoekers naar binnen. In the Ark liggen de shop en de burelen van de medewerkers. Je maakt hier meteen kennis met enkele kunstwerken van Vanmechelen. Het bekvormig gebouw is opgetrokken uit zwarte steen, een knipoog naar het mijnverleden. In stijl en beweging is dit gebouw nauw verbonden met The Battery, Vanmechelens studio.

 • Ontwerp: Mario Botta (CH) ism het Genks architectuurbureau Buro B
 • Installaties en kunstwerken: Under Pressure, SOTWA, LABIOMISTA door Koen Vanmechelen

2 VILLA OPUNDI

Van het onthaal wandel je door naar de villa. Dit beschermd monument uit 1925 heeft verschillende bouwstijlen waaronder de Maaslandse stijl. Aan de buitengevel zie je de originele figuren van dieren in het metselwerk. Ook het interieur is een pareltje geworden. De originele structuren in hout, marmer en metaal werden zorgvuldig behouden. En waar mogelijk werd dit gecombineerd met hedendaagse elementen. De kunstenaar geeft het gebouw een museaal karakter; zijn sculpturen en portretten vullen de statige ruimte. De villa geeft ook duiding bij de historiek van de site, OpUnDi Genk en de projecten en stichtingen van Koen Vanmechelen. Enkel de benedenverdieping is toegankelijk. Boven bevindt zich ook de conciërgewoning.

 • Ontwerp restauratie: Team van Meer architecten
 • Installaties en kunstwerken: Wunderkamer, Ecco l’Animale, Ubuntu, Frozen Culture, L.O.C.K. door Koen Vanmechelen

3 COSMOPOLITAN CULTURE PARK

Vanaf de studio wandel je over een pad van 1,7 km door het park. Na de sluiting en het opruimen van de zoo heeft de natuur zich hier kunnen herstellen. En dat heeft geleid tot een uniek landschap. Het wandelpad neemt je mee op een ontdekkingstocht van onverwachte ontmoetingen; door de natuur, over de vijvers, langs kunstwerken en langs de dieren die een belangrijke rol spelen in het werk van Vanmechelen.

 • Ontwerp: Buro Lanschap (BE)
 • Stedenbouw en technieken: stad Genk en Studio Koen Vanmechelen.
 • Installaties en kunstwerken: Cosmogolem, Joy and Wisdom, Cosmopolitan Chicken Project, Planetary Community Chicken, LIFEBANK, MECC door Koen Vanmechelen
 • Scenografie: Voet en De Brabandere

4 THE BATTERY

Vanaf de villa loop je naar de studio van Koen Vanmechelen, een massief zwart gebouw en de motor van de site. Eerst kom je de grote glazen serre tegen; The Looking Glass met kleurrijke vogels uit de verschillende continenten. Het gebouw staat op pijlers en je kan er onderdoor wandelen in de richting van het park. Ook hier ontdekt je in een openluchtgalerij verschillende kunstwerken van Koen Vanmechelen.

 • Ontwerp: Mario Botta ism het Genks architectuurbureau Buro B
 • Installaties en kunstwerken: The Looking Glass, Myths and Medicine, Collective Memory door Koen Vanmechelen

5 LABOVO

Halverwege het park verrijst een paviljoen in beton, hout en glas op uit de natuur. Dit is LabOvo, een samensmelting van ‘laboratium’ en het latijnse ‘ab ovo’ wat verwijst naar het prille begin van alles. Dit gebouw vormt een rustpunt voor de wandelaar in het park. Bovenop ligt het terras met een fantastisch panoramisch zicht over de site. Dit is ook een plek voor dierenverzorging en educatie. Er is een workshopruimte en een amfitheater waar lezingen georganiseerd worden.

 • Ontwerp: Architecten Van Belle en Medina
 • Installaties en kunstwerken: Book of Genomes door Koen Vanmechelen