Op stap met een gids in de Stiemervallei

Over de Stiemervallei valt veel te vertellen. Er zijn verschillende gidsen die je door de Stiemervallei kunnen rondleiden. Ieder heeft zijn of haar eigen expertise. Sommige wandelen, andere fietsen. Interessant is het altijd!

  1. Op ontdekking in de Stiemervallei
  2. Stiemersafari
  3. Erfgoedfietstocht
  4. Ontdek de natuur in de Stiemervallei
  5. Buitengewone bevers

1. Op ontdekking in de Stiemervallei

Wandelen - 2u - 3,5km

Een gids van het Heempark neemt je vanaf de parking van het SportinGenk Park (Emiel Van Dorenlaan 144) mee op een boeiende wandeling door de Stiemervallei. Wat leeft er in en om de beek? Waar komt het water vandaan en waar gaat het naartoe? Wat zijn meanders, bron, monding en waarom stroomt het water soms zo snel? Op deze en nog heel wat meer vragen krijg je antwoord tijdens deze begeleide wandeling.

Meer info over deze wandeling

Reserveer deze gids

2. Stiemersafari

Wandelen - 8u - 13km

Kris Vanheusden neemt je te voet mee door de hele Stiemervallei van bron tot bijna aan de monding. Tijdens deze tocht van 13 km vertelt hij stap je mee in het spoor van het everzwijn, de bever, maar bovenal de mens die het Genkse landschap vorm gaf en geeft. Onderweg ontdek je verborgen waterlopen, het mysterie van de Motruïne, de 'slag van de Stiemer'. Ook de toekomst van het gebied zorgt voor stof voor gesprek.

Aan het einde van de wandeling is er de mogelijkheid om de bus terug te nemen naar het vertrekpunt.

Het is ook mogelijk om een aangepaste lunch bij Restaurant U te voorzien. Concrete afspraken hiervoor maak je met de gids.

Contacteer Kris Vanheusden via vanheusdenkris@gmail.com of 0488/428092.

3. Erfgoedfietstocht

Fietsen - 3u - 20km

De Stiemervallei vertelt de hele geschiedenis van Genk. Stadsgidsen Jos Bosch en Willy Jacobs nemen je op de fiets mee doorheen de vallei en doorheen de tijd. Verhalen over het ontstaan van Genk; over oorlogen en rondtrekkende bendes; over de komst van de mijnen uiteraard; maar ook over modern erfgoed ... 

Je vertrekt bij deze tocht aan de bron op Thor Park en fietst zo mee met de Stiemerbeek naar de Slagmolen. Indien gewenst kan je nadien in groep met de gids terug naar het vertrekpunt fietsen.

Contacteer Willy Jacobs

Contacteer Jos Bosch

4. Ontdek de natuur in de Stiemervallei

Wandelen - afstand en duur te bepalen

De Stiemervallei is een erkend natuurreservaat met prachtige pareltjes waardevolle natuur en bijzondere soorten fauna en flora. Jos Lycops is conservator (Natuurpunt Genk) van het gebied en kent het gebied door en door. Jos neemt je groep graag mee door deze prachtige natuur. De lengte van de wandeling, de vertrekplaats en de vergoeding voor de gids wordt in overleg bepaald.

Contacteer Jos Lycops via jos.lycops1@telenet.be of 0484/61 83 88

5. Buitengewone bevers

Wandelen - 2,5u - 3km

In de Stiemervallei wonen verschillende bevers. Als natuurlijke landschapsarchitecten (ver)bouwen ze mee aan de vallei. Benieuwd naar dit bijzondere dier? Tijdens een wandeling in de Stiemervallei neemt onze ervaren gids je mee op zoek naar sporen van onze buitengewone bevers. We ontdekken eerst de nabijgelegen biotopen om dan het leefgebied van de bever in te duiken. 

Meer info over deze wandeling

Reserveer een beverwandeling