Paspoort (reispas) aanvragen - afhalen

Maak een afspraak: aanvraag

Voor het afhalen kan je zonder afspraak terecht aan onze snelbalies. Voor de aanvraag moet je steeds een afspraak maken.

Vanaf 7 februari 2022 ziet het Belgisch paspoort er anders uit. Bekijk het filmpje.

Wanneer een paspoort of reispas aanvragen?

Binnen de EU-landen (en bepaalde niet-EU-landen) is je Belgische identiteitskaart een geldig reisdocument en bewijs van je Belgische nationaliteit.

Voor andere landen heb je een internationaal paspoort (ook wel reispas genoemd) nodig. Soms is ook een visum nodig.

Een internationaal paspoort heeft voor volwassenen een geldigheidsduur van 7 jaar en voor minderjarigen 5 jaar.

Sommige landen eisen bovendien dat je paspoort nog een aantal maanden (meestal 6 maanden) geldig is wanneer je het land betreedt.

Op de website FOD Buitenlandse Zaken kan je nagaan of je voor je reisbestemming een internationaal paspoort, andere documenten, visa of inentingen nodig hebt. Bekijk dit ruim vóór je vertrekdatum zodat je tijdig de nodige reisdocumenten kunt aanvragen.

Heb je niet de Belgische nationaliteit, neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van jouw land om de juiste reisinformatie te krijgen.

Erkende vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen die geen reispas kunnen krijgen van hun eigen overheid kunnen in sommige gevallen toch een reisdocument aanvragen in het stadhuis.

Voor meer informatie en het maken van een afspraak contacteer je de stedelijke Dienst Paspoorten via het algemene nummer 089/65 3600.

Procedure

Om een (nieuw) paspoort aan te vragen moet je je persoonlijk aanbieden in het stadhuis. Dit is nodig voor de identiteitscontrole en voor het inlezen van jouw 'biometrische' gegevens.

De nieuwste generatie paspoorten heeft een chip waarop je gedigitaliseerde pasfoto, gescande vingerafdrukken en gedigitaliseerde handtekening worden opgeslagen. Deze biometrische gegevens worden afgenomen bij de aanvraag.

Ook minderjarige kinderen moeten zich persoonlijk aanbieden, vergezeld van één van de ouders aangezien de ouder de aanvraag mee moet ondertekenen.

Kinderen, jonger dan 6 jaar, zijn vrijgesteld van handtekening en vingerafdrukken. Kinderen, jonger dan 12 jaar, zijn vrijgesteld van het registreren van vingerafdrukken.

Het paspoort afhalen gebeurt door de ouder waar het kind staat ingeschreven. Met een schriftelijke volmacht kan ook een andere volwassene het paspoort afhalen.

Afleveringstermijn

De normale leveringstermijn bedraagt 6 à 7 werkdagen. Maak dus tijdig een afspraak om je paspoort aan te vragen!

Als je voor je reisbestemming ook een visum nodig hebt, dan moet je met je paspoort naar de in België gevestigde diplomatieke post gaan van het land waar je naartoe gaat. De adressen vind je op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Voor noodgevallen is er ook een spoedprocedure. Indien je een paspoort aanvraagt vóór 14u30 wordt dit de volgende werkdag geleverd. Hier moet je extra voor betalen.

Vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen: de leveringstermijn kan niet met zekerheid worden meegedeeld.

Belgen met hoofdverblijf in het buitenland: de leveringstermijn is afhankelijk van het akkoord van de diplomatieke post in het land van verblijf en duurt enkele dagen langer.
Het is een voorwaarde dat je je laat registreren bij deze diplomatieke post.

Super dringende reispas:
Aangevraagd in Genk vóór 14u30: af te halen in Brussel, Warandeberg 2 en dit 4,5 uur na de aanvraag.
Aangevraagd in Genk na 14u30: af te halen in Brussel, Warandeberg 2 op de volgende werkdag OF op zaterdag, tussen 8u30 en 12u30.

Deze procedure is ook mogelijk voor staatlozen en erkende vluchtelingen.

Bedrag

Gewone procedure:

 • Belgisch paspoort volwassene: € 90,00
 • Belgisch paspoort minderjarige: € 50,00

Spoedprocedure:

 • Belgisch paspoort volwassene: € 265,00
 • Belgisch paspoort minderjarige: € 225,00

SUPER-Spoedprocedure:

 • Belgisch paspoort volwassene: € 325,00
 • Belgisch paspoort minderjarige: € 285,00

Reisdocumenten niet-Belgen:

 • gezien de verscheidenheid aan reisdocumenten voor niet-Belgen, wordt de kostprijs meegedeeld bij het maken van de afspraak.

Opgelet: prijzen geldig tot herziening

Wat meebrengen

Bij de aanvraag moet je voorleggen:

 • je geldig identiteitsbewijs;
 • één recente en gelijkende pasfoto in kleur die voldoet aan de normen van de fotomatrix (biometrie: neutraal vooraanzicht, niet lachen, geen tanden zichtbaar, geen reflectie van brilglazen, ogen vrij, geen attributen of haren in het gezicht)
 • het oude paspoort;
  Bij verlies van je oude paspoort moet je dit door middel van een verklaring melden in het stadhuis.
  Diefstal van een paspoort moet je aangeven bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort leg je het PV van aangifte voor.
 • niet-Belgen: het akkoord van het ministerie van Buitenlandse Zaken omtrent de aanvraag van het reisdocument.
 • Opgelet: bij een aanvraag voor een minderjarige moet een persoon met het ouderlijk gezag EN het kind zelf aanwezig zijn;

Meer info

Het super dringend paspoort kan je afhalen te Brussel, Warandeberg 2

contact: Tel. 02/518 21 16

Openingstijden:

Ma - vrij : 8u30 - 19u45
Zaterdag: 8u30 - 12u15

Opgelet: minstens een kwartier voor sluitingstijd aanbieden!

Maak een afspraak: aanvraag

Voor het afhalen kan je zonder afspraak terecht aan onze snelbalies. Voor de aanvraag moet je steeds een afspraak maken.

Bij het afhalen moet je voorleggen:

 • je geldig identiteitsbewijs
 • het oude paspoort: dit wordt ingehouden of ongeldig gemaakt bij teruggave;
 • de verklaring van diefstal of verlies
 • Opgelet: de afhaling van het paspoort kan enkel door de ouder bij wie het kind ingeschreven staat, tenzij deze ouder schriftelijk heeft laten weten dat het aan een andere volwassene mag afgeleverd worden.