Paspoort (reispas) aanvragen

Wanneer een paspoort of reispas aanvragen?

Wanneer je als Belg op reis wil gaan, volstaat het in de EU-landen en bepaalde niet-EU-landen om jouw Belgische identiteitskaart als identiteitsbewijs bij te hebben.

Andere landen eisen echter een internationaal paspoort (ook wel reispas genoemd) om hun grondgebied te kunnen betreden (al dan niet aangevuld met een visum van dat land).

Een paspoort heeft een geldigheidsduur van 7 jaar voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen.

Sommige landen eisen bovendien dat je paspoort nog een aantal maanden (meestal 6 maanden) geldig is wanneer je het land betreedt.

Of je een paspoort (en eventueel andere documenten, visa of inentingen) nodig hebt of niet , kan je terugvinden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Kijk dus, ruim vóór je vertrekt, even na welke reisdocumenten je nodig hebt.

Heb je niet de Belgische nationaliteit, dan neem je contact met de ambassade of het consulaat van jouw land, om de juiste reisinformatie in te winnen.

Erkende vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen die geen reispas kunnen krijgen van hun eigen overheid kunnen in sommige gevallen toch een reisdocument aanvragen in het stadhuis.

Voor meer informatie en het maken van een afspraak neem je contact met de stedelijke Dienst Paspoorten via het algemene nummer 089/65 3600.

Procedure

Om een (nieuw) paspoort aan te vragen moet je je persoonlijk aanbieden in het stadhuis. Dit enerzijds voor de identiteitscontrole, anderzijds omdat het paspoort jouw 'biometrische' gegevens zal dragen.

De nieuwste generatie paspoorten heeft een chip waarop je gedigitaliseerde pasfoto, gescande vingerafdrukken en gedigitaliseerde handtekening worden opgeslagen.

Deze biometrische gegevens worden afgenomen bij de aanvraag.

Minderjarige kinderen moeten zich ook persoonlijk aanbieden, vergezeld van één van de ouders aangezien de ouder de aanvraag mee moet ondertekenen.

De aanwezigheid van het kind of de minderjarige bij de aanvraag van het paspoort, is een vereiste, alvorens de aanvraag kan worden ingediend.

Kinderen, jonger dan 6 jaar, zijn vrijgesteld van handtekening en vingerafdrukken. Kinderen, jonger dan 12 jaar, zijn vrijgesteld van het nemen van vingerafdrukken.

Het paspoort afhalen gebeurt door de ouder waar het kind staat ingeschreven. Eventueel kan die ouder mits geschreven volmacht (bvb geschreven op de kwitantie), toestemming geven aan een andere volwassene om het paspoort af te halen.

Afleveringstermijn

De normale leveringstermijn bedraagt 6 à 7 werkdagen. Maak tijdig een afspraak om je paspoort aan te vragen!

Immers, als je voor je reisbestemming ook een visum nodig hebt, dan moet je daar nog de termijn bijtellen om met je paspoort naar de in België gevestigde diplomatieke post te gaan van het land waar je naartoe gaat. De adressen vind je op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Naast de gewone procedure is er ook een spoedprocedure. Indien je een paspoort aanvraagt vóór 14u30, wordt dit de volgende werkdag geleverd.

Vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen: de leveringstermijn kan niet met zekerheid worden meegedeeld.

Belgen met hoofdverblijf in het buitenland: de leveringstermijn is afhankelijk van het akkoord van de diplomatieke post in het land van verblijf en duurt enkele dagen langer.
Het is een voorwaarde dat je je laat registreren bij deze diplomatieke post.

Super dringende reispas:
Aangevraagd te Genk vóór 15u: af te halen in Brussel (!) en dit 4,5 uur na de aanvraag.
Aangevraagd te Genk na 15u30: af te halen in Brussel (!) op de volgende werkdag OF op zaterdag, tussen 8u30 en 12u30.

Deze procedure is ook mogelijk voor staatlozen en erkende vluchtelingen.

Voor meer info over reispassen kan je terecht bij het stadsbestuur, 089 65 3600.

Bedrag

Gewone procedure:

 • Belgisch paspoort volwassene: € 84,00
 • Belgisch paspoort minderjarige: € 44,00

Spoedprocedure:

 • Belgisch paspoort volwassene: € 259,00
 • Belgisch paspoort minderjarige: € 219,00

SUPER-Spoedprocedure:

 • Belgisch paspoort volwassene: € 319,00
 • Belgisch paspoort minderjarige: € 279,00

Reisdocumenten niet-Belgen:

 • gezien de verscheidenheid aan reisdocumenten voor niet-Belgen, wordt de kostprijs meegedeeld bij het maken van de afspraak.

Wat meebrengen

Bij de aanvraag moet je voorleggen:

 • je geldig identiteitsbewijs;
 • één recente en gelijkende pasfoto in kleur
  Opgelet! Omwille van de biometrische controle moet de pasfoto volgende kenmerken vertonen: vooraanzicht, neutrale blik (hoofd verticaal, niet lachen, geen tanden zichtbaar, geen reflectie van brilglazen en ogen zichtbaar, geen attributen of haren in het gezicht).
 • het oude paspoort dat je eventueel nog bezit: dit wordt ingehouden of - als je er nog waarde aan hecht - ongeldig gemaakt.
  Bij verlies van je oude paspoort moet je dit door middel van een verklaring melden in het stadhuis.
  Diefstal van een paspoort moet je aangeven bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort leg je het pv van aangifte voor.
 • niet-Belgen: het akkoord van het ministerie van Buitenlandse Zaken omtrent de aanvraag van het reisdocument.
 • Opgelet: bij een aanvraag voor een minderjarige moet een persoon met het ouderlijk gezag EN het kind zelf aanwezig zijn;

Meer info

Het super dringend paspoort kan je afhalen te Brussel, Koloniënstraat 11 (ingang loket 10m links van nummer 11)
contact: Tel. 02/518 21 16

Openingstijden:

Ma – vrij : 8u30 – 20u00
Zaterdag: 8u30 – 12u30

Opgelet: minstens een kwartier voor sluitingstijd aanbieden!