Pizza uit de hak van de Italiaanse laars.

Met Pizzeria Mia ziet Genkenaar Davide Piteo een droom uitkomen. Vorig jaar in oktober opende hij zijn eigen afhaalzaak,net voor de geboorte van zijn dochtertje Mia. Vandaar dus de naam.

“Het vak van pizzaiolo zit in mijn bloed en wordt van generatie op generatie overgedragen in onze familie”, aldus Davide. “We zijn afkomstig uit de hak van Italië. Mijn vader heeft 13 broers waarvan er maar liefst 8 pizzaiolo zijn. Ik schat dat we ondertussen met ongeveer 60 familieleden actief zijn in pizzeria’s over heel Europa. Eén nonkel in Spanje, een andere in Zwitserland, en nu ik in Genk. Ik ben dan ook supertrots dat ik onze familiepizza hier mag introduceren.”

In Gallipolli


Het vak leerde Davide in Gallipoli,in de pizzeria van zijn nonkel. Van zijn 16 tot 19 jaar hielp hij daar regelmatig met de bereiding van het deeg en pizza’s bakken. “Ik wist toen al dat ik ooit mijn
eigen pizzeria zou openen in Genk, maar een locatie vinden was natuurlijk niet gemakkelijk. Enkele jaren geleden vond ik in de Hoefstadstraat dan toch een pand, met een bakkersatelier.
Vage plannen werden plots concreet. Ik ging eerst een tijdje terug naar Gallipoli voor een heropfrissing. Maar pizza’s bakken is zoals fietsen, dat verleer je blijkbaar niet”, lacht Davide.

Familierecept


Pizzeria Mia is open op vrijdag en zaterdag, want Davide werkt ook nog als camionchauffeur. “Op donderdagavond duik ik de kelder in om het pizzadeeg voor te bereiden. Het wordt gemaakt volgens een aloud familierecept en krijgt een nacht de tijd om te rusten en te rijzen. Dat maakt het zeer licht verteerbaar.” Er is keuze uit een twintigtal klassiekers zoals marinara, funghi en quattro stagioni, maar Davide staat open voor persoonlijke voorkeuren. “Van mijn nonkel mocht
ik absoluut geen pizza Hawa├» op de kaart zetten, maar als iemand echt graag ananas op zijn pizza wil, kan dat uiteraard”, lacht hij.