Overlast door ratten

Ratten kunnen overal opduiken en zorgen vaak voor overlast in tuinen en huizen.
Ze worden aangetrokken door voedselresten, afval en schuilplaatsen. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken waar de ratten zich bevinden én te achterhalen wat de oorzaak van deze overlast is. Met de juiste preventieve maatregelen kun je de ratten op afstand houden en problemen voorkomen. Weet je met de rattenplaag geen raad? Doe dan een melding! Een ratenvanger komt langs.

1. Wat kan je zelf doen? 

Preventie als eerste stap!

Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor de zorg van je eigen domein. Maar wat als je alles goed lijkt te doen, maar toch last krijgt van ratten? Vaak is de oplossingen voor de hand liggend! Preventie is daarom de eerste en belangrijkste stap in het aanpakken van deze overlast.

Voedsel

Etensresten en dierenvoeding trekken ratten aan. Met een paar eenvoudige maatregelen kun je voorkomen dat ze zich in je omgeving vestigen:

  • Laat geen voeder of etensresten liggen in jouw tuin of kippenhok (ook niet ’s nachts).
    Haal ook fruit dat van bomen valt weg.
  • Sla dierenvoeding op in gesloten dozen.
  • Composteer geen etensresten en gebruik voor het weggooien van afval afsluitbare vuilnisbakken.
  • Ook mezenbollen zorgen voor overlast. Ratten zijn namelijk dol op restjes die daarvan op de grond vallen. Hang dus maar 1 mezenbol per keer en verander van locatie.

Propere woonomgeving met weinig schuilplaatsen

Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om je tuin of huis binnen te komen. Daarnaast verplaatsen bruine ratten zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. In een proper huis en opgeruimde tuin zal een rat minder snel nestelen. Ratten vinden nestmateriaal en beschutting op rommelige plekken waar veel materialen liggen:

  • Dicht gaten en kieren.
    Gaten in gevels en vloeren kan je dichtmaken met speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol.
    Let er bij ventilatieproblemen wel op dat de roosters en luchtgaten blijven ventileren.
  • Snoei struiken langs de onderkant.
  • Stapel houtblokken zo dicht mogelijk tegen elkaar.
  • Ruim rommelhoekjes op.

Afvalzakken

Plaats afvalzakken altijd in een afgesloten container.

Spoor problemen op!

Ondervind je na deze preventieve acties nog steeds last?
Zoek dan verder naar mogelijke oorzaken:

  • Buren: Bespreek het probleem met je buren, doe dit op een constructieve manier.
    toch hulp nodig? genk.be/burenbemiddeling 
  • Riolering: Controleer op lekkages en contacteer Fluvius: Fluvius.be 
  • Openbare ruimte: Meld zwerfvuil of sluikstort via Genk.be/sluikstort-melden

Bestrijd!

  • Koop zelf gif aan in een doe-het-zelf-zaak.
  • Schakel een gespecialiseerde firma in.

2. Doe een melding!

Zit je met een rattenplaag en weet je zelf geen raad, meld het ons dan online!
Na deze melding komt er een rattenvanger bij jou langs. Hij/zij komt kijken welke maatregelen er nodig zijn om de ratten weg te houden. De tussenkomst van deze rattenvanger is gratis.

Let op! Voor muizenbestrijding kan je niet terecht bij stad Genk. Wend je hiervoor tot een doe-het-zelfzaak of tuincentrum.

Meld online

3. Stad Genk gaat gifvrij te werk 

Stad Genk zet een belangrijke stap naar een duurzamere en milieuvriendelijkere aanpak van rattenoverlast. Met de introductie van digitaal gestuurde rattenvallen wordt het gebruik van gif geleidelijk verminderd. Deze technologie biedt een efficiënte en ecologische oplossing. Tegen eind 2026 wil Genk volledig gifvrij te werk gaan.

Slimme technologie vervangt gif
De nieuwe digitaal gestuurde vallen vervangen stap voor stap de traditionele aanpak met gif. Bij de oude methode stierven ratten door uitdroging, wat vaak een langdurige en pijnlijke dood. De nieuwe vallen werken op een efficiëntere manier. Ze worden geplaatst op locaties waar overlast is gemeld en laten ratten eerst wennen aan deze vallen via voedsel. Zodra de val geïnstalleerd is, worden bewegingen en vangsten automatisch geregistreerd via een gekoppelde app. Deze app geeft realtime meldingen, zodat rattenvangers gericht en snel kunnen handelen.

Milieuvriendelijk en effectief
De overstap naar dit systeem heeft tal van voordelen. Het detecteert rattenactiviteit sneller, waardoor de bron van het probleem gericht aangepakt kan worden. Bovendien biedt deze methode een milieuvriendelijke oplossing, omdat er minder gif in de omgeving terechtkomt of schade toebrengt aan andere dieren. Tegen eind 2026 streeft Genk ernaar volledig gifvrij te werken.

Succesvolle testprojecten
Testprojecten in Genk hebben reeds bewezen dat de nieuwe aanpak werkt. Op de Onderwijslaan werden in twee maanden tijd 60 ratten gevangen, terwijl een soortgelijk project op de Arbeidsstraat 51 vangsten opleverde. Deze resultaten tonen aan dat het systeem betrouwbaar en doeltreffend is in het terugdringen van de rattenpopulatie.

Samenwerken voor een rattenvrij Genk
Hoewel de slimme vallen een grote stap vooruit zijn, blijft de samenwerking met bewoners essentieel. Ratten planten zich snel voort en voedselresten vormen een belangrijke aantrekkingsbron. Stad Genk roept daarom op om voedselresten zorgvuldig op te ruimen en afval goed te beheren. Bij meldingen van rattenoverlast zullen onze rattenvangers bewoners informeren over hoe ze kunnen helpen om overlast te voorkomen.