Ruim uw rommel op: Genk vraagt aandacht voor sluikstort

Gepubliceerd op zaterdag 16 september 2023 11.29 u.

Op zaterdag 16 september, tijdens World Clean Up Day, hebben opnieuw heel wat Genkse vrijwilligers zwerfvuil opgeruimd: zo’n 135 in totaal, waarvan 35 alleen al in de Stiemervallei. Tegelijk lanceerde stad Genk een nieuwe editie van de campagne Ruim uw rommel op. “Want de aanpak van zwerfvuil en sluikstorten staat nog altijd hoog op onze agenda”, aldus burgemeester Wim Dries.

World Clean Up Day motiveert elk jaar miljoenen mensen over de hele wereld om zwerfvuil in hun buurt op te ruimen. Zo ook in Genk: tijdens vorige editie haalden goed 100 vrijwilligers een ton of 1.000 kilo zwerfvuil op. “Hopelijk vermindert dat elk jaar,” zegt schepen van Duurzaamheid Toon Vandeurzen. “Want dat zou betekenen dat we op de goede weg zijn, en dat er minder zwerfvuil ligt.”

350 euro

Helaas zijn we zover nog niet. Stad Genk probeert zwerfvuil en sluikstorten op verschillende manieren aan te pakken: door sensibilisering, door opruimacties en door handhaving. De Week van de Handhaving, die loopt van 2 tot 8 oktober, staat dit jaar in het teken van zwerfvuil en sluikstorten. “De handhaving bij sluikstorten gebeurt zowel fysiek als met camera’s,” vertelt burgemeester Wim Dries. “We doen zelf vaststellingen, maar we krijgen ook heel wat meldingen van burgers. Dat kan via onze website of app. Als we zien dat bepaalde locaties vaak terugkomen in de meldingen, zullen we niet aarzelen om mobiele camera’s in te zetten om op die manier de pakkans te vergroten.” Sluikstorten kan leiden tot een GAS-boete van maximaal 350 euro, plus een opruimkost van 84 euro.

Zwerfvuil is moeilijker aan te pakken. Handhavers van OVAM controleren in het centrum van Genk en spreken overtreders actief aan. “Maar eigenlijk doen we een beroep op alle mensen om de stad proper te houden en geen hondenpoep, sigarettenpeuken of ander afval achter te laten,” aldus nog Wim Dries.

Influencer

Ruim uw rommel op, dus, en laat dat nu net de naam zijn van de spraakmakende campagne die drie jaar geleden ook al gevoerd werd. Toen was dat met een rapnummer met bijhorende videoclip. Deze keer is het aan de Genkse influencer Benjamin Tonnon. Hij maakte, samen met de Genkse regisseur Ayby Cetin een aantal reels of korte filmpjes die vanaf vandaag te zien zullen zijn op Instagram en de socialemediakanalen van stad Genk. De makers kregen hiervoor de volledige creatieve vrijheid. Voorts zal je de campagne tegenkomen in het straatbeeld, op de website en in het stadsmagazine.

Verschil maken

Schepen Erhan Yilmaz van Openbare Werken toont zich alvast erg verheugd over de inzet van de talrijke vrijwilligers. “Niet alleen vandaag,” benadrukt hij. “Want 350 vrijwilligers hebben het afgelopen jaar liefst 30 ton zwerfvuil opgehaald. Zij maken allemaal het verschil. Op World Clean Up Day zijn dat individuen en groepen, zoals bewoners van de Krokusstraat, vrijwilligers van de Stiemervallei en de Rotary.”

Want zwerfvuil en sluikstorten moeten de wereld uit: omdat ons milieu en de dieren eronder lijden, omdat zwerfvuil verloren is voor recyclage, omdat het inwoners mateloos frustreert, en omdat het de maatschappij handenvol geld kost.

Een propere stad maken we dus zelf: ruim uw rommel op.