Schemmersberg

De Schemmersberg is een heide- en duinengebied van 40 hectare groot dat nauw aansluit bij het boscomplex van Zonhoverheide.

De zandkuil is een voormalige zandgroeve die ontstaan is bij de winning van zand en productie van wetzand. Wetzand diende om zandasfalt mee te maken. Hiermee werden verhardingen zoals opritten en speelplaatsen van scholen aangelegd. De groeve werd van 1961 tot het begin van de jaren 1970 geëxploiteerd.

Dit verklaart meteen de naam van de straat die toegang geeft tot het wandelgebied, de Wetzandstraat.

Op de verlaten stukken van de zandgroeve hebben stuifvlaktes met zandzegge en buntgras een plaats. De wandelingen van de Schemmersberg lopen in de buurt van het oude landbouwgehucht “Klotbroek” (de oude benaming is slaapdel). Schemmersberg is afgeleid van het Middelnederlands schim, wat schaduw betekent. Het gebied van de Schemmersberg is voorzien van 3 uitgestippelde wandelingen. Er is ook een verbindingsstuk met de nabijgelegen Jeugdherberg De Roerdomp in Bokrijk.

De Schemmersberg is gelegen aan en op de westrand van het Kempens Plateau en vormt met de bossen van de Zonhoverheide de grens met Zonhoven. Hierdoor vormt het gebied een corridor tussen Bokrijk – Het Wik – Klotbroek en de bos- en heidegebieden van Zonhoven en Houthalen-Helchteren.

Wie wil wandelen is welkom op de paden. Er zijn verschillende wandelroutes uitgewerkt die verschillen in afstand en moeilijkheidsgraad. Deze routes vertrekken aan de parking op het einde van de Wetzandstraat.

Er zijn drie wandelingen bewegwijzerd:

  • groene wandeling: 2,7 km
  • blauwe wandeling: 3,7 km
  • rode wandeling: 6,5 km

De Schemmersberg is eigendom van de stad Genk. Het beheer gebeurt vanuit het Milieu- en Natuurcentrum Heempark.