Senior in de kijker: Ron Cornelissen

De naam Ron Cornelissen doet wellicht bij veel lezers een belletje rinkelen. Hij is vooral bekend als weerman, maar hij heeft meer op zijn palmares staan. Vandaag maken we nader kennis met hem.


Ron is in 1957 geboren in Turnhout, maar al sedert 1991 inwoner van Genk.
Samen met zijn echtgenote Christel De Smet, lerares in Lanaken, heeft hij een dochter en een zoon die opgroeiden op de Bret, een van de mooiste groene plekjes van Genk.

Aan de Katholieke Universiteit Leuven behaalde Ron zijn diploma van licentiaat - nu master- in de Wetenschappen, groep Aardrijkskunde, met een specialisatie Weer en Klimaat. In 1979, het jaar dat hij afstudeerde, waren er geen vacante betrekkingen bij de drie Weerbureaus van België (het KMI, de Meteowing en de Regie der Luchtwegen). Jammer voor Ron, die daarmee zijn droomjob niet kon waarmaken.

Hij gaf zijn opgedane kennis dan maar door aan de jongeren, zoals die van het Koninklijk Atheneum van Genk tussen de jaren 1985 en 2017. Een cursus weerkunde geeft hij nu nog enkel aan toekomstige dronepiloten in het Dronecollege in Sint-Truiden. Gelijklopend met zijn lerarenfunctie was Ron van 1998 tot 2004 actief in de public relations voor de Provinciale Hogeschool Limburg en als eindredacteur van het hogeschooltijdschrift. Dat alles na het behalen van een diploma master in Business Administration aan het Limburgs Universitair Centrum. Dat gaf hem toegang tot het organiseren van infobeurzen over studiemogelijkheden voor laatstejaars scholieren. Daarnaast werkte hij ook als vrijwilliger in het Europlanetarium op Kattevennen.

In 1993 ging weerman Bob De Richter met pensioen en kwam er een plaats vrij bij de VRT.
35 kandidaten meldden zich aan voor drie testen: een stemtest, screentest en een weerbericht opstellen. Uiteindelijk waren er slechts drie die het scherm haalden in oktober 1993: Sabine Hagendoren, Eric Goyvaerts en Ron Cornelissen. Ron presenteerde meestal op maandag en afwisselend in de weekends.

In 1994 begonnen de uitzendingen van TV Limburg. Hoofdredacteur Johan Op de Beeck stelde Ron voor om er weerman te worden.
Jan Ceuleers, toenmalig directeur van de VRT, ging akkoord en Ron moest een definitieve keuze maken. Ron koos voor TVL, zeker omwille van de kortere afstand naar Houthalen, vanwaar TV Limburg toen uitzond. Hij verzorgde er het weerbericht op maandag, woensdag en vrijdag.

In 2004 werd het weerpraatje bij TVL wegens besparingen afgevoerd, maar Ron geeft nog regelmatig uitleg bij bijzondere en extreme weersomstandigheden zoals stormen, windhozen en de verschillende opwarmingsverschijnselen van het klimaat. In 1996 kwam daar ook nog de sportverslaggeving bij. Dat doet hij nu nog steeds. Vooral voetbal en wielrennen zijn de opdrachten die hij het liefst krijgt. En als videojournalist doe je alles zelf bij TVL: interviews, filmen en de eindmontage. Voorwaar een veeleisende bezigheid!

Ron, wij zijn blij dat je destijds voor Genk gekozen hebt en fier op wat je als gemuteerde inwoner in je loopbaan verwezenlijkt hebt. Wij wensen je nog veel succes in al je ondernemingen.