Senioren en medioren: samen tegen corona

We gaan even terug in de tijd. Begin maart begon het coronavirus aan de verovering van ons land. Herinner je je nog de uitspraak ‘Blijf in je kot’? We kregen ook strikte richtlijnen mee: was regelmatig je handen, beperk het sociaal contact, niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden en respecteer de social distancing. In het begin van de coronacrisis waren mondmaskers in het dagelijks leven niet nodig, op het einde wel. Er dreigde een tekort aan mondmaskers. Bestellingen werden in het buitenland geplaatst, sommige van die bestellingen dienden vernietigd te worden door kwaliteitsgebrek. Steden, gemeenten, verenigingen en burgers snelden ter hulp. Zo ook in Genk. De stad verdeelde gratis mondmaskers, verenigingen en burgers maakten duizenden mondmaskers.

De stad Genk, ondersteund door de Adviesraad 55+ nam, naast het verdelen van gratis mondmaskers, nog vele andere initiatieven. Zo kregen alle 60-plussers een flyer in hun brievenbus met richtlijnen om het virus aan te pakken. Alle 75-plussers werden vanuit de stad gebeld, er verscheen een extra editie van De Horizon en door de actie ‘Genk helpt’ werden vele vrijwilligers ingeschakeld om bijv. boodschappen te doen voor de buren,…. Ook Arlette Bertho bleef niet aan de zijlijn staan. Zij stapte naar de stad Genk: ”Laten we samen 10.000 mondmaskers maken voor de Genkenaren!”. Het project ‘Genk naait’ was geboren. Tijdens de maand mei maakten 130 vrijwilligers in de Limburghal meer dan 10.000 mondmaskers.

Wie waren die 130 vrijwilligers? Wij kunnen ze moeilijk allemaal voorstellen. Wij hadden een kort gesprekje met vijf van hen. Corinna Poelmans uit Kolderbos organiseert regelmatig uitstappen naar breifabrieken en kerstmarkten. Ze bakt zelf de speculaas, een lekker hapje tijdens de busrit. Amina Serhane uit Waterschei is actief in het verenigingsleven. Zeker aan de uitstapjes en de naai- en kooklessen neemt ze graag deel. Gewezen stadswacht Etienne D’Hooge uit het centrum houdt van oldtimers en is ook vrijwilliger bij Bokrijk Sport. Hij kan ook genieten van een koffietje of een pintje op een terras. Ann Chorkowa uit Zonneweelde vindt het belangrijk om goede doelen te ondersteunen. Een goede babbel met vriendinnen laat ze ook nooit liggen. Daarnaast reist ze graag en kan ze genieten van goede muziek. Lydia Swennen uit het centrum heeft als hobby’s keramiek, fotografie en uitstapjes. Elke uitstap bereidt ze goed voor. De verhalen over hetgeen ze bezoekt interesseren haar erg.

En in koor vertelden ze ons: ”Tijdens de coronatijden misten we onze kinderen, kleinkinderen, ouders,… Kortom, onze familie en vrienden. En vooral de knuffels!” Maar Corinna heeft de coronatijd ook nuttig gebruikt om thuis op te ruimen en haar eigen tuin te herontdekken. Voor Amina viel een deel van de coronatijd samen met de Ramadan en tijdens het Suikerfeest hebben de koekjes en pannenkoeken haar gesmaakt. Etienne merkte dat er meer fietsers en wandelaars waren tijdens zijn wandelingen en dat auto minder gebruikt werd. An las veel en genoot van de vriendelijkheid van de mensen in coronatijd. Ook Lydia is positief over het nieuw sociaal contact dat ontstaan is. Zelf heeft ze al fietsend vele mooie Limburgse plekjes ontdekt.

Tijdens de actie ‘Genk naait’ was de sfeer onder de vrijwilligers gezellig. Een fijne samenwerking, we maakten kennis met andere vrijwilligers. Lieve mensen, een losse en gemoedelijke sfeer. Etienne stelde wel vast dat de mannen in de minderheid waren. Stikken en naaien ligt de mannen blijkbaar niet, maar Etienne wil leren en heeft zich toegelegd op het strijken van de mondmaskers: ”Ik ben bij deze actie terecht gekomen via de Dienst Sociaal Welzijn. Na deze actie ga ik waarschijnlijk als vrijwilliger naar de Blokbar in het Rondpunt.” Corinna haakt in haar vrije tijd: ”Door naar hier te komen heb ik meer sociaal contact. Elke dag was leuk.” Amina maakt haar eigen kleren: “Maar tijdens de coronacrisis wil ik mijn steentje bijdragen, de Genkse samenleving helpen.” Ann voegt daaraan toe: “Tijdens deze periode moeten we zeker onze solidariteit tonen!” En Lydia gaat verder: ”We moeten alle mensen in deze moeilijke periode helpen. En ikzelf heb door deze actie een nieuwe hobby ontdekt.”

Het engagement van alle vrijwilligers verdient een dikke proficiat!