Slag der generaties

Begin december startte onder de naam ‘Mijn warm Genk’ de race tussen de Genkse adviesraad 55+ en de jeugdraad om elk minstens honderd Genkenaren te motiveren een of meerdere foto’s, gedichten of andere kunstwerken in te dienen.

 

‘Van een echte race spreek ik liever niet, wel van een samenwerking die twee generaties samenbrengt’, antwoordt Jo Scheepers als voorzitster van de Adviesraad 55+. ‘Wij hebben de challenge aangenomen. Best motiverend, zo’n battle’, glimlacht Celine De Pauw, de voorzitster van de Jeugdraad. ‘Maar ik geef Jo gelijk dat we op deze manier vooral dichter bij elkaar kunnen komen. En het is een leuke invulling van de wintermaanden.’

Inspiratie

Een veelzijdige stad als de onze is een bron van inspiratie voor een verbindend kunstproject. Toch kunnen extra tips nooit kwaad. ‘Kijk om je heen, lees, proef en luister’, vat Jo samen hoe ze medioren en senioren ertoe aanzet om nieuwe ideeën op te doen. ‘Maar dwing jezelf niet tot een idee te komen, neem er wat tijd voor.’ Celine noemt ook internet een goede bron van creativiteit. ‘En waarom niet samen een idee uitwerken met je familie of vrienden? Zo praten we nog eens over wat anders dan corona.’ Zelf denkt Celine dat haar talent om muurschilderingen te maken van pas komt in deze uitdaging. Jo wil leuke foto’s maken rond het thema ‘Gezellig feesten in eigen bubbel’.

Vertrouwen troef

‘Ik twijfel er niet aan dat onze jongeren ook nu positief zullen verrassen’, toont Celine zich klaar voor de strijd. ‘Tijdens de eerste golf toonden ze hun bijzondere talent al eens bij een poëzieproject van Gigos. Loopt wel los!’ Tel daar de ervaring bij die de Adviesraad 55+ heeft met het jaarlijkse foto- en poëzieproject en we zitten goed voor een topproject. ‘Dat levert vast heel wat mooie en ontroerende inzendingen op’, weet Jo.

Tentoonstelling

Eens de coronacrisis overwonnen is, wacht een tentoonstelling over de epische verbinding tussen jong en minder jong Genk. ‘Dit is een kans voor jongeren om zich te tonen. Die gaan velen niet laten liggen’, blikt Celine vooruit. Jo is het daar helemaal mee eens. ‘Voor veel medioren en senioren is dit een trein die ze niet willen missen. Samen met de jeugd warmte uitdragen en onze stad waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen op een originele manier in beeld brengen. Daar zijn we klaar voor!’

Doe mee!

Genkse medioren en senioren (55-plussers) kunnen hun werken vóór 15 februari opsturen naar sociaal.welzijn@genk.be of binnenbrengen bij de Dienst Sociaal Welzijn na afspraak op 089 65 43 72.

Genkse jongeren (tot 30 jaar) doen dat op jeugdraad@genk.be of 089 65 42 68.