Voorbeelden van sociale economie

3 mogelijke voorbeelden van samenwerking in sociale economie zijn: doorstroom, enclavewerking en onderaanneming.

Doorstroom

Werkzoekenden met een 'grote afstand' tot de arbeidsmarkt kunnen via allerlei tewerkstellingsprojecten korter bij het Normaal Arbeids Circuit komen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn De Winning en Talea.
 
Begin 2015 werd Talea operationeel vanuit Genk. Talea is een onderneming die gegroeid is uit het sociale economie initiatief De Winning. Talea richt zich voornamelijk op het onderhoud van publieke ruimtes en werkt met doelgroepmedewerkers die doorstromen vanuit sociale economie.

Enclavewerking

De Sluis is een sociaal economie initiatief dat werkt met heel wat doelgroepen. Gemene deler is de grote afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een zogenaamde grote afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier een kans mits er, in de meeste gevallen, een indicering door VDAB heeft plaatsgevonden. Een van de projecten die De Sluis doet is een zogenaamde enclavewerking binnen de Vierde Wand, een Genks woonzorgcentrum. Hierbij voeren mensen van De Sluis een aantal taken uit binnen de site van De Vierde Wand.

Onderaanneming

Euroclean wordt door OCMW Genk ingehuurd voor het onderhoud van de bureauruimtes. Bepaalde onderdelen van deze taak worden door Euroclean uitbesteed aan Alternatief vzw. Alternatief is een werking die de focus legt op kansen creëren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.