Spin-offs Genk Helpt brengen Genkenaren samen

Midden maart ging Genk Helpt van start als een tijdelijk initiatief om de grootste noden tijdens de huidige coronacrisis bij de Genkse bevolking te ledigen. Later bewezen ook de zijprojecten Genk Naait en Genk Belt hun grote meerwaarde, zowel voor het sociaal weefsel als het welbevinden van individuele Genkenaren.

In de beruchte meimaand legde Genk Helpt twee eieren. Wat werd gehoopt, werd bewaarheid toen de beide stuks waren uitgebroed: Genkenaren hebben elkaar nodig en zorgen voor elkander.

Genk Belt

Duizenden telefoons naar 75-plussers later is duidelijk dat de meeste Genkenaren ondanks alle uitdagingen en moeilijkheden, onzekerheden en heel wat eenzaamheid de crisis betrekkelijk goed doorstaan. De hoofdoorzaak daarvoor ligt in de wederzijdse solidariteit die alle grenzen moeiteloos overstijgt: barrières op basis van leeftijd, culturele verschillen en overtuigingen smolten in de soms heerlijke lentezon. De overgrote meerderheid van de opgebelde 75-plussers gaf aan te worden geholpen door hun kinderen, buren of vrienden. Wie alsnog moeilijkheden ondervond, werd via Genk Belt doelgericht op weg geholpen naar een oplossing. Zo werden verschillende mensen in contact gebracht met vrijwilligers die voor hen naar de winkel of de apotheek gingen, hun een mondmasker bezorgden of voor wat troost in de vorm van een tekening, brief of telefoontje zorgden.

Genk Naait

Het meest tot de verbeelding sprak het groots opgezette project waarbij alles bij elkaar meer dan honderd Genkenaren van heel diverse achtergrond de krachten bundelden om 10.000 bijkomende mondmaskers voor Genkenaren te vervaardigen. Ook via de sociale media liep de actie als een trein en werden de vele beelden gedeeld van ijverige dames en heren, jong en oud achter een naaimachine, in de weer met naalden of een schaar of gewoon bij het ronddragen van stoffen en andere basiselementen voor de vervaardiging van de maskers. ‘Allemaal hard werkende mensen’, beaamt Arlette Bertho, de vrijwilligster die de actie in de Limburghal coördineerde. ‘Het deed me echt plezier om dit project te realiseren met zo veel verschillende stadsgenoten.’

50 extra laptops voor kansarme gezinnen

De actie waarbij Genk Helpt gezinnen opriep om niet langer gebruikte laptops te doneren aan kansarme gezinnen leverde ondertussen 50 bijkomende laptops op. Vrijwilligers van Vincentius formatteerden de harde schijven van de ingeleverde toestellen en bezorgden ze in samenspraak met de stad aan gezinnen en scholen die ze het hardst nodig hadden.