Tips om fietsdiefstal te voorkomen

Hier vind je tal van nuttige tips om fietsdiefstal te voorkomen. Via onderstaande filmpjes laten we zien hoe jij kan zorgen dat jouw fiets veilig is.

Waar zet ik mijn fiets?

Zet je fiets zichtbaar

Stal je fiets bij voorkeur op plaatsen waar veel voorbijgangers komen en waar goede verlichting is. Zo is er een voortdurende sociale controle. Wanneer er een bewaakte fietsenparking in de buurt is, is dit uiteraard de beste keuze.

Verander regelmatig je stalplaats

Elke dag je fiets op dezelfde plaats parkeren maakt het een fietsdief makkelijker. Fietsdieven doen namelijk ook hun research en zijn goed voorbereid.

Fiets toch gestolen?

Doe dan meteen aangifte bij de politie. Een duidelijke omschrijving van je fiets kan al heel wat helpen.

Doe aangifte

Sluit je fiets op de juiste manier

Doe je fiets steeds op slot

Doe je fiets altijd op slot, ook al ben je maar even weg. Een fietsdief heeft niet veel tijd nodig. Sluit je fiets ook wanneer je hem op je fietsrek van de wagen plaatst of wanneer je hem bij je thuis stalt.

Gebruik meerdere fietssloten

Maak je fiets met het frame én de wiel(en) vast aan een vast voorwerp. Door je fiets aan een boom, paal of rek te plaatsen verhinder je dat een fietsdief je gesloten fiets gewoon opheft en zo meeneemt. Dit geldt zowel bij het parkeren van je fiets op verplaatsing als bij jou thuis.

Gebruik stevige fietssloten

Combineer het ringslot dat vaak standaard op je fiets zit in combinatie met een stevig fietsslot. Dit kan een stevig U-vormig beugelslot of een geharde stalen ketting zijn. Fietssloten met een ART-keurmerk werden getest op diefstalveiligheid en zijn dus aan te raden. 

Hang je extra slot hoog

Een fietsslot hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar. Als een slot tegen de grond hangt, kan de grond namelijk als steun gebruikt worden om het slot te breken.

Wanneer je een kettingslot hebt, hang je dit ook beter los. Een losse ketting bemoeilijkt het doorzagen er van.

Gebruik je ventiel

Plaats het standaard ringslot van je fiets tussen de spaken waar ook je ventiel zit. Dit vergroot de kans op schade aan de fiets en een platte band wanneer de fietsdief je slot probeert te forceren. Een fietsdief kiest liever voor een intacte fiets en zal dus zal een dergelijk gesloten fiets eerder laten staan.

Fiets toch gestolen?

Doe dan meteen aangifte bij de politie. Een duidelijke omschrijving van je fiets kan al heel wat helpen.

Doe aangifte

Jouw spullen, jouw verantwoordelijkheid

Ledig je fietstassen

Laat geen (kostbare) spullen achter in je fietstassen of op je bagagedrager wanneer je je fiets parkeert. Toebehoren als fietspomp, fietscomputer, drinkbus en afneembare verlichting haal je ook best van je fiets.

Laat je fiets labelen

Een gelabelde fiets is minder aantrekkelijk voor een fietsdief om te stelen. Hierdoor wordt het doorverkopen van de fiets immers bemoeilijkt. Wanneer je fiets toch gestolen wordt is een gelabelde fiets makkelijker te linken aan de rechtmatige eigenaar.

Wist je dat je fiets labelen gratis is?

Ik wil mijn fiets labelen

Maak zelf een fietspas

Noteer herkenbare gegevens van je fiets en maak een foto. Vermeld hierbij het soort fiets, type fiets, kleur, merk, aantal versnellingen en eventueel framenummer. Zo heb je een goede beschrijving mocht je fiets toch nog gestolen worden. Wanneer je binnen politiezone CARMA je fiets laat labelen krijg je een dergelijke fietspas bij je fietslabel.

Verzeker je fiets

Wanneer je fiets dan toch gestolen wordt kan je maar beter hopen dat deze verzekerd is. De meeste mensen gaan er van uit dat een gestolen fiets gedekt wordt door de brandverzekering, maar dit is niet steeds het geval. Kijk bij het afsluiten van een verzekering goed in de kleine lettertjes. Bijvoorbeeld tot welk bedrag een fiets verzekerd is en welke situaties in de dekking uitgesloten zijn.

Gebruik een GPS-tracker

Wanneer je fiets dan toch gestolen wordt, maar je fiets in het bezit is van een tracker kan je makkelijk de locatie van je fiets opsporen. Een zichtbaar ingebouwde tracker maakt een fiets voor fietsdieven ook onaantrekkelijk om te stelen.

Fiets toch gestolen?

Doe dan meteen aangifte bij de politie. Een duidelijke omschrijving van je fiets kan al heel wat helpen.

Doe aangifte

Gebruik stevig materiaal

Gebruik stevige fietssloten

Combineer het ringslot dat vaak standaard op je fiets zit in combinatie met een stevig fietsslot. Dit kan een stevig U-vormig beugelslot of een geharde stalen ketting zijn. Fietssloten met een ART-keurmerk werden getest op diefstalveiligheid en zijn dus aan te raden.

Kies voor geschikt straatmeubilair

Je fiets vastleggen aan straatmeubilair? Controleer of je slot echt vast zit en of het straatmeubilair niet verplaatsbaar/afneembaar is.

Fiets toch gestolen?

Doe dan meteen aangifte bij de politie. Een duidelijke omschrijving van je fiets kan al heel wat helpen.

Doe aangifte

Let op met het verspreiden van data

Let op met sociale media

Denk twee keer na vooraleer je wil pronken met je gloednieuwe (dure) fiets op sociale media. Zet je profiel op privé en wees voorzichtig met het delen van details over bijvoorbeeld vakanties.

Let op met sportapps

Net als je socialemediakanalen stel je je trainingen beter in als privé. Indien je toch wil uitpakken met je training op het wereldwijde web kan je het begin- en eindpunt verbergen. Dit kan je doen door je app pas na een bepaalde afstand aan te zetten en eerder uit te zetten of je kan kiezen om een privacyzone aan te maken in de app. Door de privacyzone aan te maken worden steeds de eerste en laatste hectometers weggelaten. Zo kan men niet te weten komen waar je woont en waar dus je fiets staat gestald.

Fiets toch gestolen?

Doe dan meteen aangifte bij de politie. Een duidelijke omschrijving van je fiets kan al heel wat helpen.

Doe aangifte