2022 - Torenkunst

Genk heeft een lange traditie van landschapsschilders. Meer dan 100 jaar geleden trok het toenmalige heidelandschap schilders uit het hele land aan om ‘en plein air’ de landschappen en het leven vast te leggen.

Verder bouwend op deze tradities trokken 30 kunstenaars de toren in om het Genkse landschap vanuit een nieuw perspectief, 200 trappen hoog, vast te leggen.

Ze kregen de vrijheid om hun eigen invalshoek te kiezen en deze artistiek te verbeelden. Dit leverde een zeer divers pallet op aan kunstwerken, van foto’s, over collages, schetsen en schilderijen tot geluidskunst. Even divers, even Genks als de groep deelnemende kunstenaars.

Kunstenaars gebruikten de galmgaten om licht naar binnen te trekken maar evengoed om de omgeving te vatten. Anderen richtten hun blik en hun lens op de fascinerende mechaniek van het klokkenspel. Nog anderen verwerkten het geluid van gisteren met dat van vandaag…

Op de verschillende verdiepingen van de beiaardtoren tonen we werk van de fotografen die deelnamen aan dit project ‘Torenkunst’.

Naast individuele kunstenaars werd dit project vormgegeven door volgende organisaties:
Kunstenarij is een Genks kunstenplatform waar creatieve geesten mekaar vinden voor heel wat projecten (o.a. tentoonstellingen, workshops, ateliers ,... )
Atelier Zwiep ontstond eind jaren tachtig in de schoot van de jongerenwerking van Waterschei. Vandaag de dag is het multidisciplinair sociaal artistiek atelier onderdeel van jeugdwelzijnsorganisatie GIGOS dat jongeren verbindt, uitdaagt en ondersteunt.
The Building vzw wil jonge makers een “kunstige biotoop” bieden, door co-creatie en kruisbestuiving in een informele leeromgeving.
Fotoclub Termien Genk is een fotoclub waar geïnspireerde amateurfotografen werk bespreken en beoordelen en elkaar zo artistiek en technisch uitdagen.

Een selectie van de werken: