Torenkunst

Een collectief van Genkse amateurkunstenorganisaties en individuele kunstenaars ontdekten de toren en brachten Genk vanuit de hoogte in beeld. Eind oktober 2022 waren alle werken te bewonderen zijn in The Gallery.

Zo’n 30 kunstenaars werden uitgedaagd en beklommen de 200 torentrappen van de Genkse Sint-Martinuskerk. De Genkse Kunstenarij, Fotoclub Termien, kunstenaarsgroep The Building, fotoatelier Zwiep/Gigos en een tiental individuele kunstenaars schaarden zich enthousiast achter het idee om de Genkse beiaardtoren te ontdekken.

Dit project bouwde eigenlijk voort op de oude Genkse traditie van landschapsschilders. Waar zowat 100 jaar geleden heel wat schilders uit de wijde omtrek het Genkse landschap in beeld brachten, breiden ze een klein hedendaags hoofdstukje aan deze geschiedenis en werden de kunstenaars uitgedaagd het landschap vanop zo’n 60 meter hoogte te bekijken.

De kunstenaars kregen de vrijheid om hun creativiteit de vrije loop te laten. Ze kozen elk een eigen invalshoek en gingen elk op hun manier aan de slag om dit artistiek te verbeelden. Dat resulteerde in een zeer divers pallet van kunstwerken: foto’s, collages, schetsen, schilderijen maar ook geluidskunst. Net zo divers als Genk zelf en de groep deelnemende kunstenaars.

Over de deelnemers

Kunstenarij is een Genks kunstenplatform waar creatieve geesten mekaar vinden voor heel wat projecten (o.a. tentoonstellingen, workshops, ateliers ,... )
Atelier Zwiep ontstond eind jaren tachtig in de schoot van de jongerenwerking van Waterschei. Vandaag de dag is het multidisciplinair sociaal artistiek atelier onderdeel van jeugdwelzijnsorganisatie GIGOS dat jongeren verbindt, uitdaagt en ondersteunt.
The Building vzw wil jonge makers een “kunstige biotoop” bieden, door co-creatie en kruisbestuiving in een informele leeromgeving.
Fotoclub Termien Genk is een fotoclub waar geïnspireerde amateurfotografen werk bespreken en beoordelen en elkaar zo artistiek en technisch uitdagen.

Een selectie van de werken: