Tuinen van Waterschei - Stalenstraat

Stalenstraat

De Stalenstraat is één van de belangrijke handelsstraten in Genk. De stad Genk wil de straat samen met de handelaars een nieuwe impuls geven en creëerde daartoe een nieuwe identiteit voor de straat. De nieuwe merkidentiteit ‘Vallei van werelden’ refereert enerzijds naar de nabijgelegen Stiemervallei en anderzijds naar het volkse, multiculturele karakter van de straat.

Tijdelijke interventie: Terras Limonata

Tuinen van Waterschei is één van de pilootprojecten in het Stiemerprogramma waar de vallei een verbindend landschap vormt tussen 2 woonwijken, de site Thor Park en de Stalenstraat. Eén van de projectonderdelen in dit project is de blauwgroene transformatie van de Stalenstraat in combinatie met een betere fysieke verbinding met de Stiemervallei. De tijdelijke interventie in deze opdracht vormt een experimentele opstelling van deze latere, permanente interventies.

Om de kwaliteit van de omgeving in de Stalenstraat te verbeteren en de link met de Stiemerbeek te versterken is ervoor gekozen om de Stiemerbeek letterlijk in de straat te brengen, en dit gekoppeld aan hogergenoemde ingrepen in de straat. De stad wil op korte termijn hiermee een positieve dynamiek in de straat tot stand brengen. De aanleg van het terras aan Limonata draagt hiertoe bij. 

Langste groene gevel

In 2021 realiseerden bewoners en handelaars van de Stalenstraat de langste groene gevel van Vlaanderen door zoveel mogelijk aanéénsluitende gevels te vergroenen.

Niet elke gevel is geschikt om volledig te laten begroeien, maar een smalle klimplant, een gevel- of tegeltuintje of een strook muurbloemen zijn wel meestal mogelijk. Al dat extra groen kan een straat verkoelen en de sfeer verwarmen!