Tussenkomsten van de stad

Inwoners reizen voordeliger met de bus

De stad Genk streeft ernaar om verplaatsingen duurzamer te maken. Daarbij hanteert ze het STOP-principe. Deze rangorde van vervoersmiddelen start bij Stappen en Trappen, vervolgens het Openbaar (en gedeeld) vervoer en eindigt bij Privé gemotoriseerd vervoer. Een shift naar meer stappers en trappers én gebruik van openbaar vervoer is essentieel in de doelstellingen van een duurzamere stad en meer verkeersveiligheid.

Stad Genk engageert zich om de bus goedkoper te maken voor de reizigers via het derdebetalerssysteem. Daarbij neemt stad Genk een deel van de kosten voor haar rekening en geeft zo een duidelijk signaal aan de Genkenaar om zich duurzamer te verplaatsen.

Abonnementen aan voordeeltarief

Neem je meerdere keren per week de bus? Dan kies je best voor een abonnement. Stad Genk neemt een deel van de kosten op zich via het derdebetalerssyteem:

  • 25% korting op een Buzzy Pazz (tot en met 24 jaar)
  • 25% korting op de Omnipas (25 tot en met 64 jaar)

De korting wordt automatisch afgetrokken van de kostprijs. Bij aankoop van het abonnement dien je aan te geven dat je inwoner van Genk bent.

Verhoogde tegemoetkoming

Personen met een laag inkomen of een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg hebben recht op een sterk verminderd tarief bij gebruik van het openbaar vervoer.

Voor een jaarabonnement bij De Lijn betalen zij 56 euro (Buzzypas/Omnipas).

Voor treinreizen voorziet de NMBS 50% korting op tickets 2de klas.

Lijnkaart 10 ritten met gemeentekorting

Reis zorgeloos door de stad Genk dankzij de Lijnkaart 10 ritten mét gemeentekorting. Deze Lijnkaart kost 10 euro en is geldig voor 10 enkele ritten. Dit betekent dat alle reizigers dankzij stad Genk slechts 1 euro betalen voor een rit binnen de gemeentegrenzen. De enige voorwaarde is dat je op- en afstaphalte zich binnen de gemeentegrenzen van Genk bevinden. Een gewone 10-rittenkaart (Lijnkaart) kost 17 euro.

De Lijnkaart met gemeentekorting is enkel te koop in voorverkoop aan het station van Genk (de Lijnwinkel of de ticketautomaat).

Gratis Lijnkaart voor nieuwe inwoners

Nieuwe inwoners van onze gemeente kunnen dankzij hun gemeentebestuur gratis de regio verkennen met het openbaar vervoer. Ze krijgen namelijk een Lijnkaart cadeau, goed voor 10 ritten op het volledige net van De Lijn. Nieuwkomers ontvangen deze kaart (een kaart per gezin) tijdens de tweejaarlijkse onthaaldag voor nieuwe inwoners.