Tweede buurtfeest: oPEN Lab Genk viert mijlpalen

Gepubliceerd op woensdag 23 augustus 2023 9.34 u.
Meer dan 100 buurtbewoners uit Waterschei en Nieuw Texas kwamen op woensdag 21 juni samen voor het tweede buurtfeest van oPEN Lab.

Het feest vond plaats op het centrale plein van Nieuw Texas en was grotendeels georganiseerd door de bewoners, met steun van het oPEN Lab team. Het was een zonnige woensdagmiddag met veel gesprekken, spelende kinderen, muziek en gratis ijsjes.

Tijdens het feest werd stilgestaan bij de te vieren mijlpalen van het oPEN Lab project. "Ons project, dat nu meer dan 1,5 jaar loopt, haalde de bouwvergunning binnen voor alle werken in Nieuw-Texas," licht Philippe Plaghki van Nieuw Dak toe. "Naast 27 testwoningen in Nieuw-Texas bij onze huurders, selecteerden we in Tuinwijk Waterschei een eerste woning van een private eigenaar."

De buurtbewoners konden ook een eerste blik werpen op de plannen van het collectieve energiegebouw in Nieuw Texas, waarvan de opening volgende zomer gepland staat. "Voor de functies en invulling van dit gebouw luisterden we aandachtig naar de wensen van de inwoners, tijdens eerdere co-creatiesessies," zegt Stéphanie Lieten, technisch adviseur van Stebo vzw.

De kunstenaars van LUCA School of Arts toonden daarnaast een voorontwerp van hun artistieke zonnepanelenwand, die in 2024 in de wijk komt. De kunstenaars – Niek Kosten en Kristof Vrancken – vertoeven het komende jaar in Waterschei en Nieuw Texas om samen met huurders, huiseigenaars en buurtbewoners kunstwerken gedrukt op zonnepalen te creëren die duurzame energie voor de wijk gaan opleveren.

oPEN Lab blaast ook letterlijk positieve energie in de wijken. Het project verbindt de buurtbewoners onderling en laat hen kennismaken met de wijkwerkers. Het Buurtfeest is daarvoor de kers op de taart! Kinderen leefden zich uit op het springkasteel en de speeltuin. Naast Genks streetfood en verfrissende drankjes konden de buren ook smullen van een gratis ijsje van de ijskar.

www.genk.be/openlab