Plantencentrum is Genks toegankelijkste handelaar in bloemen en planten in 2021

Op 10 november 2021 kroonden de stad en de Adviesraad voor Personen met een Handicap het Genker Plantencentrum tot de winnaar van de toegankelijkheidsprijs. De Adviesraad 55+ ging aan de haal met de toeGENKelijk Award.

 

Dankzij zijn inspanningen voor een betere fysieke en emotionele toegankelijkheid rijfde het Genker Plantencentrum dit jaar de toegankelijkheidsprijs binnen. Onder meer de goed bereikbare voorbehouden parkeerplaatsen, de drempelloze toegangsdeuren en de voldoende brede wandelpaadjes tussen de bloemen maakten volgens de jury het verschil. Ook de vier rolstoelen die standaard aanwezig zijn voor bezoekers die met een verminderde mobiliteit kampen en de beleefweide voor kinderen charmeerden de jury. Tot slot is het bewustzijn rond handicap groot in het team. Daarin draaien verschillende medewerkers mee met een lichte arbeidsbeperking. Ook zet het Genker Plantencentrum geregeld zijn schouders onder initiatieven rond handicap.

 

Goed voorbeeld

Jaarlijks beloont de Adviesraad voor Personen met een Handicap ook een stedelijke dienst met de toeGENKelijk Award omdat die goede vorderingen maakt qua toegankelijkheid en zo het goede voorbeeld geeft. Dit jaar viel die onderscheiding te beurt aan de Adviesraad 55+. Die toetst of stedelijke beslissingen voldoende op maat zijn van 55-plussers en adviseert bijsturingen waar nodig. Samen met de Adviesraad voor Personen met een Handicap blikte de Adviesraad 55+ eerder een overzicht met voorbehouden parkeerplaatsen bij toeristische sites in Genk in.

 

Goede gewoonte

Voor het zestiende jaar op rij zette Genk met zijn toegankelijkheidsprijs fysieke en emotionele inclusie in de kijker. Elk jaar moedigt de stad een andere groep zelfstandige handelaren uit om werk te maken van meer toegankelijkheid en een laagdrempelige dienstverlening ten aanzien van de diverse Genkse bevolking. Als laureaat ontving het Genker Plantencentrum 1250 euro en een award die een mooie plaats verdient in een handelszaak waar inspanningen voor meer toegankelijkheid een natuurlijke reflex zijn.