URBACT: samen naar een veerkrachtige samenleving

Sinds 1 juni 2023 leidt stad Genk het Europees Agents of Co-Existence actieplanningsnetwerk. Een groep van 9 Europese steden die gedurende 2,5 jaar werkt aan meer veerkracht in de samenleving.

Het doel is om een inclusiever lokaal beleid te creëren, waarbij de inwoners actiever betrokken willen zijn. Naast Genk maken Aarhus (Denemarken), Breda (Nederland), Quart de Poblet (Spanje), Gdansk (Polen), Banská Bystrica (Slowakije), Budaörs (Hongarije), Kekava (Letland) en de Iasi Metropolitan Area Association (Roemenië) deel uit van het netwerk.

De partners wisselen ervaringen uit en zoeken o.a. naar manieren om de vaardigheden en competenties van ambtenaren te versterken. Hierdoor zal de kloof tussen het stadsbestuur en zijn inwoners kleiner worden. Elke stad ontwikkelt een lokaal actieplan. De inzichten worden later gedeeld met andere steden. 

Het netwerk maakt deel uit van URBACT IV, dat zich richt op duurzame Europese ontwikkeling, en wordt co-gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF). 

Volg het project via deze website

of via Facebook en LinkedIn