Lirica Vzw

Het jeugdkoor Lirica dat bestaat uit jongeren van 15 tot 25 jaar werd in 1972 opgericht in Genk. Onder leiding van Jos Venken is Lirica uitgegroeid tot één van de betere koren in Vlaanderen. Naast een degelijke werking draagt de deelname aan festivals en wedstrijden hier zeker toe bij, zoals het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, de Provinciale Koorwedstrijd en Koor van het Jaar.     
Van internationale wedstrijden in o.a. Oostenrijk, Wales, Italië, Canada, Japan ,Zwitserland en Turkije keerde Lirica telkens terug naar huis met uitstekende resultaten. Lirica maakte in de zomer van 2012 een onvergetelijke concertreis doorheen Zuid-Afrika. In 2013 namen ze met succes deel aan het Festival van Verona en Firenze in Italië en in 2015 aan het Festival Internacional de Cant Coral van Barcelona.
Lirica kreeg ook de kans om enkele uitzonderlijke concerten te geven op het Koninklijk Paleis en trad ook op met de jazzvirtuozen Toots Thielemans, Jef Neve en The Groove Thing.
Het zwaartepunt van zijn repertoire is geleidelijk gaan liggen in de hedendaagse muziek, vooral van eigen Vlaamse componisten. Dit resulteerde in verschillende cd-opnamen.

Het Kinderkoor Lirica staat sinds 2006 onder leiding van Ann Cox. Jos Venken dirigeerde eerder het kinderkoor gedurende meer dan twintig jaar en scoorde met deze groep mooie prijzen zowel in binnen- als in buitenland.
In het kinderkoor leren jongens en meisjes tussen 8 en 15 jaar het mooie van de muziek ontdekken met een eigen aangepast repertoire. Grote aandacht wordt besteed aan de vorming van de jonge stemmen en aan de kwaliteit van het koorzingen in een fijne sfeer van vriendschap. De resultaten van deze werking resulteerden in een reeks eerste prijzen op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.
Tijdens de jaarlijkse kerst- en lenteconcerten van Lirica ontbreekt het kinderkoor nooit op de affiche. Ook nemen de kinderen jaarlijks, vol enthousiasme, deel aan de koorweekends voor kinderen, georganiseerd door Koor & Stem – Limburg, alsook een traditioneel koorweekend georganiseerd in eigen beheer. Het kinderkoor maakte al buitenlandse koorreizen naar Tjsechië (2004), Möhnesee (Duitsland - 2006) en Cochem (Duitsland – 2010).
Het Korenfestival van Kontich en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt staan geregeld op het programma.
In 2015 behaalde het kinderkoor een 2de prijs op het Korenfestival van Kontich en werd winnaar in zijn reeks. In 2016 behaalde Lirica eveneens een 2de prijs op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.
Een daguitstap aan het einde van het schooljaar, dit jaar een bezoek aan de Efteling, zorgt voor een onbeschrijflijke groepssfeer! En ook daar wordt er natuurlijk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat … gezongen!

In 2018 deed Lirica mee aan de Genker Tragedie

Adres

Adres
Zaveldriesstraat  9 bus 12, 3600Genk
GSM
0496158976
E-mail
bestuur@lirica.be
Website
www.lirica.be

Lokaal

Lagere school

Adres
Annunciadenstraat 1 , 3600Genk