Nieuw Genker Toneel

In zaal Rembrandt anno 1977 begon het ... met het stuk ‘Zo begon het’.
Het leek er in die tijd althans even op dat het roemrijke verleden van het liefhebberstoneel in het Genkse langzaam zou wegdeemsteren. Immers zowel ‘Ons Genoegen’ uit Waterschei als ‘De Roerdomp’ hadden bewezen met de besten te kunnen wedijveren. Hun eerste prijzen in "Het Koninklijk Landjuweel" waren hiervan het sprekend bewijs. ?De fusie van beide groepen onder de naam ‘Gheinick’, waarvan nog meer verwacht werd, kon die verwachtingen niet inlossen en langzaam doofde de vlam. Uit onvrede die de mislukking met zich meebracht en uit onmacht, groeide de wil om samen terug te beginnen en zo ontstond het Nieuw Genker Toneel op 7 juni 1977. Met vallen en opstaan, tegenslagen en mooie successen blijft onze groep nog steeds een onuitwisbaar spoor trekken door het Genkse culturele leven. Getuige daarvan:?
• De overwinning met "De Lege Cel" op het 50ste Koninklijk Landjuweel in 1985 en talrijke opvoeringen die dit succes met zich meebracht met als hoogtepunt het bezoek van wijlen Koning Boudewijn en Koningin Fabiola in het Cultureel Centrum te Genk in oktober 1985.
• Winnaar Frans Cools-prijs met ‘Mag het op mijn manier’ in 1987.
• Winnaar Toernooi der Lage Landen in Elsloo (Nederland) met ‘Harald & Maude’ in 1992.
• Winnaar Gouden Doek 2012 met “Vrijdag Viskesdag”.
 Sinds 1997 één van de toonaangevende theatergroepen in Limburg...
Onder de opeenvolgende voorzitters Fons Vandeurzen, Tinus Moors, Gishlaine Vos-Princen, Armand Vandevenne, Paula Willems en Anniek Vanvinckenroye gaat het Nieuw Genker Toneel er vandaag prat op een combinatie te brengen van "kwalitatief hoogstaand toneel" en "toegankelijk voor een breed publiek".
Op deze manier trachten we cultuur naar de mensen te blijven brengen.

Lokaal

St.-Jozefzaal

Adres
Minderbroedersstraat 2 , 3600Genk