Verplicht renoveren? Wat nu?

Gepubliceerd op dinsdag 27 augustus 2024 14.56 u.
Sinds 1 januari 2023 moet iedereen die een woning of appartement koopt of in bezit krijgt, het pand renoveren. De woning moet na renovatie minstens het energie label D behalen. “Hiervoor is 5 jaar de tijd vanaf het moment dat je eigenaar wordt”, zegt Debby De Krem van het Limburgs Energiehuis.

Om welke huizen gaat het?

Debby: “Huizen en appartementen gebouwd in de jaren 70, 80 of eerder hebben vaak het energielabel E. Zeker als ze nooit eerder gerenoveerd werden. De energiekosten in deze woningen zijn zeer hoog. Het is dan verstandig - en nu dus ook verplicht - om je woning te renoveren.”

Welke werken moet je zoal uitvoeren voor het D-label?

Debby: “Dat verschilt van woning tot woning. Veel voorkomende maatregelen zijn bijvoorbeeld het isoleren van spouwmuren, het plaatsen van ramen met dubbelglas, het isoleren van leidingen en het vervangen van cv-ketel; allemaal renovaties om comfortabel en met lagere kosten te kunnen wonen.”

Wat gebeurt er als je dit niet doet?

Debby: “Je riskeert een boete die kan oplopen tot 5000 euro. Stel dat je de woning verkoopt, dan moet de nieuwe eigenaar de renovatie verderzetten in de resterende termijn. Er is dus niet opnieuw 5 jaar tijd."

Welke hulp kan je krijgen bij je renovatie?

Debby: “Met Mijn VerbouwBegeleiding komt een adviseur bij jou op huisbezoek. Wij maken een advies op met de werken die je best uitvoert. We geven richtprijzen en vermelden de eventuele premies die je krijgt. Ook bij de offertes, controle van facturen en opvolging werken, kunnen we je helpen.”

Is het advies en de begeleiding gratis?

Debby: “Bij eigenaars die renovatieplicht hebben is Mijn VerbouwBegeleiding inderdaad gratis. Als je verplicht moet renoveren kan je ook in aanmerking komen voor het Vlaams Renovatiekrediet.”

Meer lezen of begeleiding aanvragen? 

Lees meer