VME-café

RENOVATIE BIJ MEDE-EIGENDOM in appartementen

Infomoment op 19 juni 2018 | Casino Modern | André Dumontlaan 2 | 3600 GENK

Op 19 juni 2018 vond het eerste VME-café plaats van IGS GAOZ plaats in Genk. We brachten die avond 170 mede-eigenaars, syndici en immo-professionals samen om te debatteren over de toekomst van onze oudere appartementsgebouwen. Energierenovatie en waardevastheid waren centrale uitgangspunten. De stad Genk stelde haar ondersteuningsaanbod voor. Nadien was er ruimte voor vragen en aan het slot een (h)eerlijke receptie. Wil je het VME-café herbeleven? Kon je er niet zijn en wil je meer weten? Op deze pagina kom je er alles over te weten.

Programma

19.30 uur: ontvangst

20.00 uur: toelichting uitdagingen van vereniging van mede-eigenaars in 2018 en lancering oproep pilootprojecten energie-audit (schepen Michael Dhoore en meester Astrid Clabots. Zij verving prof. Daily Wuyts, die normaal gezien de lezing gaf maar verhinderd was omwille van ziekte)

Klik hier om de presentatie te openen.

20.30 uur: panelgesprek met moderator Werner Couck.

Klik hier om het verslag te openen.

Klik hier om de presentatie van Luc Vlietinck over dakrenovatie van Weg naar As 121 te openen.

21.30 uur: toelichting door DUBOLimburg over hun dienstverlening

Klik hier om het verslag te openen.

21.30 uur: individuele adviesverlening aan de infostanden (juridisch advies, renovatiebegeleiding, premies, energienormen, ...) en afsluitende receptie.

Energie-normen voor appartementen

Wat zijn de strengere energie-normen?

De komende jaren worden energienormen verstrengd. Zeker voor de vele oudere appartementsgebouwen in Genk heeft dit een grote impact. Eigenaars/verhuurders moeten rekening houden met volgende verplichtingen:

  • Vanaf 2020 wordt een woning (flat, huis of studio) die na een controle door de stad Genk of het Vlaams gewest niet over een dakisolatie beschikt, ongeschikt verklaard. Dit geldt mogelijk voor alle woningen in het appartementsgebouw. De woningen mogen niet opnieuw verhuurd worden.
  • Vanaf 2023 mag een eigenaar een woning zonder dubbel glas niet langer opnieuw verhuren.
  • Vanaf 2018 wordt de woningpas ingevoerd, in 2019 volgt het EPC+. Dit zijn nieuwe instrumenten om kopers van vastgoed te informeren over de energieprestatie van de woningen.

Vragen hierover? Stad Genk helpt je hierbij! Nodig een deskundige uit op jouw beheerraad of algemene vergadering voor een toelichting over de energienormen. Je krijgt er alle info over hoe de stad je hierbij kan helpen.

Raadpleeg hier het aanbod van DuboLimburg. Zij bieden een adviesrapport op maat aan voor het hele appartementsgebouw.

Maak je afspraak via T 089 65 45 74 of wonen@genk.be