Voorbereidende werken vergroening Genk-centrum van start

Gepubliceerd op vrijdag 22 september 2023 8.57 u.
Persbericht van 22 september 2023

Op maandag 25 september starten de voorbereidende werken voor de vergroening van het Genks stadscentrum. De komende drie weken worden er sleuven gegraven op de Grote Markt en het Sint-Martinusplein. In oktober starten de eigenlijke nutswerken.

Vergroening

Deze nutswerken gaan de grote werken op de Grote Markt vooraf. Die starten in januari. Met de vergroening wil stad Genk het centrum klaarstomen voor de toekomst. “Het centrum van Genk behoort tot een van de meest verharde plekken in onze stad. Groen heeft er amper plaats. Daarom startte de stad in 2021 een project om het centrum drastisch te vergroenen. En nu beginnen we aan de uitvoering van fase 1: de heraanleg van de Grote Markt”, vertelt schepen van Ruimte en Duurzaamheid, Toon Vandeurzen.

Voorbereiding

In oktober beginnen de nutswerken aan de Grote Markt en het Sint-Martinusplein. Om deze zo optimaal mogelijk te laten verlopen, wordt er ter voorbereiding een sleuf gegraven. Deze werken gaan op maandag 25 september van start en duren ongeveer 3 weken. Daarna starten de nutswerken.

Burgemeester Wim Dries: "De werkzaamheden vinden niet allemaal gelijktijdig plaats. We voeren ze gefaseerd uit. Zo zorgen we ervoor dat ons stadscentrum ten alle tijden vlot bereikbaar blijft. Ook in december plannen we geen werken. Die periode is voorzien voor zorgeloos eindejaarsshoppen en een gezellig winterevenement.”

“Aangezien de werkzaamheden worden uitgevoerd in een commercieel gebied, streven we ernaar om de overlast tot een minimum te beperken”, vult schepen Vandeurzen aan. De sleuf wordt grondig beveiligd en dezelfde dag nog hersteld na de ontgraving. Ook handelaars en horeca-uitbaters werden tijdig op de hoogte gesteld”.

Planning

De voorbereidende werken starten bij het Sint-Martinusplein en geleidelijk wordt ook de Grote Markt aangepakt. In oktober en november wordt verder gewerkt aan de nutsleidingen. De verwachte opleverdatum voor de Grote Markt staat gepland voor lente 2024.
Voor meer informatie en updates over de vergroening van het Genkse centrum kan je terecht op www.genk.be/centrumontwikkeling