Vrijwilliger in de vallei: Annemie Boonen

De Stiemervallei, een mooi stukje Genkse natuur, is helaas voor velen nog onbekend terrein. Annemie Boonen, die acht jaar geleden in de Vennestraat kwam wonen, ontdekte de Stiemervallei pas vijf jaar later. Ondertussen vertoeft ze er vaak (en heel graag), als lerares met haar leerlingen, als natuurgids met wandelaars of gewoon als zichzelf.

Annemie Boonen kwam acht jaar geleden vanuit Neeroeteren in de drukke Vennestraat wonen. Om mooie, nieuwe plekken te leren ontdekken, sloot ze zich aan bij de wandelclub van Winterslag. Toch miste ze nog steeds natuur om zich heen. Tot ze drie jaar geleden een oproep voor buurtbewoners van de Stiemer zag. Sindsdien neemt ze deel aan buurtdialogen, fietstochten en organiseerde ze zelf ook al een wandeling tijdens de Stiemerbeeksafari. Zo rolde ze in de opleiding tot natuurgids, deed ze haar examenwandeling in de Stiemervallei en veroverde de Stiemer een plekje in haar hart. “In de Stiemervallei heb ik de natuur gevonden die ik zocht”, zegt Annemie.

Die liefde voor het gebied en de natuur geeft ze door tijdens de seizoenswandelingen van Natuurpunt die ze samen met Pierre Cuypers begeleidt. Als lerares neemt ze ook haar leerlingen vaak mee in de vallei. Zo vertelt ze er het verhaal van de beken in Genk, van de geschiedenis van de mijnen en van de natuur in en rond de beek. Af en toe komt ze er zelfs met haar klas opruimen. 

Vriend van de Stiemer worden was voor Annemie een logische stap. Ze vindt het belangrijk dat de versnipperde vallei als één geheel bekeken wordt en dat er iets mee gebeurt. Dit volgt ze graag vanop de eerste rij op.

Annemie: “Ik droom van een zuivere Stiemer waarlangs je kan wandelen en fietsen van het Thorpark tot aan De Maten. En waar je onderweg kan genieten van de prachtige natuur aan bijvoorbeeld de bommenkraters of de Schlambekkens.”

Ook Vriend van de Stiemer worden? Laat ons iets weten: stiemervallei@genk.be