Vrijwilliger in de vallei: Jean-Pierre Truyen

De Stiemervallei beroert harten, vooral van hen die langs de beek zijn opgegroeid. Bij Jean-Pierre Truyen, één van de Vrienden van de Stiemer, beroert de Stiemervallei niet alleen zijn hart, maar ook zijn handen. Samen met een aantal vrijwilligers (Paul, Pietro, Jean en Geuco) van Neos Genk duikt hij wekelijks de vallei in om aan beheerswerken te doen.

Jean-Pierre is opgegroeid in de Vennestraat en kreeg de liefde voor de natuur mee van zijn grootvader en vader. Hij kent het gebied als geen ander. Hij weet waar je wegzakt in het moeras, waar de bomkraters liggen, waar het water blijft staan bij hevige regenval…

Vanuit deze liefde voor de natuur en de Stiemervallei onderhoudt Jean-Pierre, samen met de vier andere vrijwilligers van Neos Genk, een gebied in de vallei. Ze doen dat in samenspraak met Pierre Cuypers, de conservator van de Stiemervallei voor Natuurpunt. Samen identificeren ze exotische soorten die verwijderd moeten worden, bespreken ze welke (bijna) omgevallen bomen weg gehaald mogen worden en welke bomen en struiken weggehaald mogen worden om een ander ecotype kansen te geven. Eén van hun grootste uitdagingen? Dat was de verwijdering van 30 omgevallen bomen na een hevige storm. Het brandhout schenken ze aan leden van Neos Genk die het goed kunnen gebruiken.

Als het mooi weer is, spreken de vrienden af om te gaan werken. Ze beginnen de dag gezellig met een koffie en vliegen er daarna in. Bomen worden omgezaagd, in stukken gezaagd en uit het gebied gehaald. Meestal eindigen ze met een ijsje in hun favoriete ijssalon, Crème Le Lis. Speciaal voor deze beheerswerken kocht Jean-Pierre een tractor. “Andere mensen hebben andere hobby’s waar ze geld aan uitgeven. Bij mij is dat de natuur”, lacht hij.

Ook zin om af en toe eens de handen uit de mouwen te steken in de natuur? Laat het ons weten! Stiemervallei@genk.be