Wandelroute 2 - Kielenswen

Heb je ooit al van de Kielenswenbeemden gehoord? Deze vloeiweiden zijn ondertussen deel geworden van onze natuur. Via deze paden zie je ze allemaal. Bovendien liggen ze in bebost gebied. Zo pik je ook een stukje groen mee.

Wist je dat het Kielenswen het brongebied is van de Schabeek? Het grote kwelgebied van de Stiemervallei zorgt ook voor een ander natuurgebied, namelijk het moeras. Dat komt door het grondwater dat spontaan naar boven komt. Vroeger kwamen hier heel wat Franstalige kunstenaars en botanisten op af. Zij konden “Kielenswen” niet uitspreken, dus gaven ze het gebied een andere naam. Zij noemden het dan weer “Les marais de Winterslag”.
nummer Boven op de Sint-Martensberg bouwde Kapitein Harzee zijn vakantiehorst. Deze villa werd later een opvanghuis voor jongeren. Zo kreeg de villa de bijnaam “Het Jongenstehuis”. Op de St. Martensberg stond ook de uitzichttoren van de Vlaamsche Toeristenbond. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooiden Belgische militairen hem plat. Zo konden de Duitsers hem niet meer gebruiken.
Maar dit gebied heeft meer dan enkel natuur. Zo vind je er nog steeds bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. De Amerikanen bombardeerden het centrum van Genk per ongeluk. De kraters vulden zich doorheen de jaren op met natuur. Maar als je goed kijkt, zie je ze nog steeds liggen. Pas op dat je er niet in valt, gevaarlijk gebied!