De warmste acties in Genk

Licht in donkere dagen


Buurtwerk Rimo Kolderbos zorgt tijdens deze donkere periode voor extra licht en warmte. Zij organiseerde een gezellige outdoor soepbar in Kolderbos waarop buurtbewoners uitgenodigd werden om langs te komen en een kaarsje aan te steken. Iedere bezoeker werd daarnaast getrakteerd op een lekkere tas soep om mee naar huis te nemen.


Wensboom


Met “De Wensboom” wil Stebo Sledderlo in deze moeilijke tijd een positieve boodschap uit dragen in de wijk. Wensbomen komen voor over de hele wereld en tijdens de maand december dus ook in Sledderlo. Iedereen uit de wijk wordt uitgenodigd om een boodschap, tekening of wens in de boom te hangen tussen het buurthuis en het jeugdhuis van Gigos. Een aantal kinderen van Gigos gaven alvast het goede voorbeeld.


Kerstkaartjes


Meisjeswerking Gigos Genk Zuid schrijft handgemaakte kaartjes aan Genkenaren met boodschappen vol hoop in deze moeilijke tijden. Ze hopen dat de mensen de kaartjes appreciëren en hun toch een glimlach op hun gezicht toveren in deze donkere dagen.


Wil je zelf een kaartje ontvangen of ken je iemand die wel graag een handgemaakt kaartje in zijn brievenbus vindt? Stuur dan de contactgegevens via mail door naar sylvie.duchateau@gigos.eu. De meisjes van Gigos Genk Zuid sturen met veel plezier een kaartje.


Canvas-actie


Bij veel verenigingen ligt de werking sinds het voorjaar stil, ook Samana Sledderlo heeft al enige tijd geen activiteiten of huisbezoeken kunnen organiseren.


Om tijdens deze donkere periode en coronatijd met elkaar verbonden te blijven organiseert Samana Sledderlo een fijne actie voor én door hun leden. Ieder Samana-lid maakt een uniek kunstwerkje op canvas om cadeau te doen aan een ander lid van Samana Sledderlo.


Keramieken wc-rolletjes

Rimo Termien - Vlakveld zet zich op een originele manier in voor meer solidariteit in de wijk. Dit doen ze door zelfgemaakte keramieken wc-rolletjes (een knipoog naar het hamstergedrag) via deur aan deur-bezoeken te verdelen.

Bekijk de warme actie van Rimo Termien -Vlakveld op de facebook van buurtwerksters Nicole


Raamgedichten

Niets dat ons onderling mee verbindt dan taal. Daarom besloot Cindy Zorzetto gedichten in het oud Genkers aan haar raam uit te hangen.


Snoepinzameling

Elk kind hoopt met Sinterklaas op wat lekkers in hun schoentje. Om ook kindjes uit minderbedeelde gezinnen een fijne Sint te bezorgen organiseerde Romina Daniels en “Zonder honger naar bed Genk” een snoepinzamelactie. Dankzij donaties en giften hebben ze maar liefst 600 zakjes met lekkers gevuld. De zakjes werden via verschillende kanalen verdeeld aan gezinnen die het wat minder breed hebben.


Op de facebookpagina van Romina lees je meer over de actie


Zonder Honger Naar Bed Genk


'Zonder honger naar bed' is een initiatief om online eten met elkaar te delen. Heb je een keertje te veel klaargemaakt? Geraken de restjes niet op? Dan kun je de maaltijd schenken aan iemand uit de buurt die het moeilijker heeft.

Jeugdwelzijnswerking Gigos ondersteunt mee dit project op Genkse schaal. Dit doen ze door droge voeding en voeding met lange houdbaarheid in te zamelen. Inleveren van de producten kan in één van de vijf inzamelpunten.


Lees meer over Zonder Honger Naar Bed Genk op hun Facebookpagina

Wil je droge voeding of andere langhoudbare producten schenken? Op de Facebookpagina van Gigos vind je alle info


Genk Rocks


Deze Facebookgroep roept op om stenen te beschilderen en te verstoppen op verschillende locaties in Genk. Vind je stenen van iemand anders, dan post je hiervan een foto op de Facebookpagina en verstop je ze ergens anders weer opnieuw. Op deze manier brengen we de reis van de stenen doorheen Genk in beeld.


Wil je ook meedoen? Neem dan een kijkje op de Facebookpagina van Genk Rocks


Hier brandt een vlam voor jou: Slieghaagstraat


De buren van de Slieghaagstraat doen mee aan de actie “hier brandt een vlam voor jou”. Om tijdens deze najaarsperiode met elkaar in contact te komen en verbonden te blijven organiseren de buren verschillende leuke acties. Zo maakte zij onder andere een straatverjaardagskalender, versieren ze de straat met mooie sfeerverlichting, worden er zelfgemaakte theelichthouders uitgedeeld en wordt er appelcake gebakken voor de hele straat.


Feestcomité Grotestraat


Het feestcomité Grotestraat bezorgt alle bewoners een wenskaart en kaarsje. Aangezien het jaarlijkse straatfeest niet is kunnen doorgaan hoopt het feestcomité op deze manier de buren van de Grotestraat met elkaar te verbinden.


Lees meer over de actie op de Facebookpagina van het Feestcomité Grotestraat


Kijk in de Wijk - De Sfeer


Met de actie “Kijk in de Wijk” gaan leden van Vzw De Sfeer bij de start van De Warmste Week deur aan deur bezoeken doen. Dit doen ze om eenzame mensen een hart onder de riem te steken. Ze hebben in het bijzonder aandacht voor mensen zonder computer, voor hen is het vaak moeilijker hulp te zoeken of contacten te leggen.

Het doel is om zeker bij 300 deuren aan te bellen om te vragen hoe het gaat.


Radio 2 Beiaard-actie


Tussen Kerst en Nieuwjaar vindt er bij VRT Radio 2 “de 1000 Klassiekers” plaats. Deze hitlijst is samengesteld op basis van een stemming onder de radio 2 luisteraars.

Dit jaar start de stemronde op een speciale manier: zo zullen op zaterdag 28 november om 13u30 beiaarden over heel Vlaanderen de nummer 1 van vorig jaar spelen: Queen - Bohemian Rhapsody.


Ook de Genkse beiaard zal op zaterdag 28 november klaar zitten om de hit van Queen in Genk te laten weerklinken.


We for them helpt


De organisatie We for them helpt tijdens deze moeilijke periode gezinnen in nood op diverse manieren. Zo helpen zij onder andere gezinnen met hun inkopen, verdelen zij kleding, speelgoed en schoolgerief.


Lees meer over We for them helpt op hun Facebookpagina


Het warmst Nestkastje


Voor deze actie slaan de lokale werking S-Plus De Eendracht Genk en GO! school Stippe Stap de handen in elkaar!


S-Plus kocht nestkastjes bij Natuurpunt, de leerlingen van de GO! school Stippe Stap bouwen en beschilderen de kastjes, de plussers van S-Plus zorgen voor de nodige begeleiding en ondersteuning met stapsgewijze filmpjes en foto's. De buurt zorgt er dan tenslotte voor dat de warmste nestkastjes worden ophangen in de natuur.


Lees meer over deze warme actie op de website van de warmste week