Weerstations meten hittebestendigheid van Genks stadscentrum

Gepubliceerd op woensdag 2 augustus 2023 11.35 u.
Persbericht van 2 augustus 2023

Begin augustus plaatst de Universiteit Gent vier weerstations in het centrum van Genk. Ze meten nu en na de ingrijpende werken aan de stadspleinen hoe hittebestendig het centrum is. Want de geplande ontharding en vergroening hebben onder meer als doel om een natuurlijke airco te creëren, die er bij hitte voor zal zorgen dat het centrum minder snel opwarmt.

De centrumvergroening gaat binnenkort van start: dit najaar beginnen de voorbereidende werken van fase 1 (Grote Markt). Fase 2 (Sint-Martinusplein) en fase 3 (Stadsplein) staan gepland voor 2024 en 2025. Met deze vergroening en ontharding van het centrum wil het stadsbestuur inspelen op de klimaatverandering, en beter voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden zoals droogte, zware regenval of hittegolven. “Meer groen en minder beton kunnen daarvoor zorgen,” aldus schepen Toon Vandeurzen, bevoegd voor Duurzaamheid en Ruimte. “Want groen zorgt voor een betere waterdoorlating, en de boomkruinen bieden schaduw en gaan hitte tegen.”

Hittestress

De temperatuur in steden ligt doorgaans hoger dan in omliggende natuurlijke gebieden. Gemiddeld kan dit verschil enkele graden Celsius bedragen, maar er zijn dagen met uitschieters tot 7 à 8 graden. Dat kan voor veel ongemak en gezondheidshinder zorgen, vooral voor ouderen, kinderen en kwetsbare personen.

De meetcampagne wordt uitgevoerd door de universiteit van Gent en krijgt steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Er wordt onderzocht wat het effect is van vergroening en ontharding op de ongemakken die we hittestress noemen. “We zullen verschillende variabelen meten,” aldus Toon Vandeurzen, “gaande van de windrichting en -snelheid, de neerslag, de zonnestraling, de luchtdruk, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Want al die factoren spelen hun rol bij het wel of niet ervaren van hittestress."

Voor en na

De metingen die in augustus uitgevoerd worden, zullen een beeld geven van de situatie voor de vergroening van het stadscentrum. “Na afloop van de werken zullen we dezelfde metingen opnieuw uitvoeren,” besluit Toon Vandeurzen. “Op die manier leren we wat de impact van de ontharding en vergroening op de hittebestendigheid van ons stadscentrum is.”

De resultaten zijn interessant voor lokale overheden, maar hebben ook wetenschappelijke waarde omdat er, zelfs op internationaal niveau, nog maar zelden doorgedreven studies gevoerd zijn naar aanleiding van ingrijpende vergroeningen. Je kan de metingen trouwens live volgen via een online dashboard.