Welkom in de vernieuwde Sterrenwacht

Gepubliceerd op donderdag 28 december 2017 16.15 u.

Vrijwilliger Hans Goertz en medewerkster van de Cosmodrome Elien Pludra tonen met trots de vernieuwde Sterrenwacht in Kattevennen. De waarnemingskoepel kreeg na 35 jaar een grondige facelift. “Nu kan iedereen nog beter kennis maken met het heelal en de sterrenhemel”, aldus Elien. Elien en Hans zoeken trouwens nog meer enthousiaste mensen om hun team te versterken.

 

Amfitheater

In de koepel van de sterrenwacht werd er een soort omgekeerd amfitheater gebouwd. Er zijn zitjes en trapjes geplaats waardoor grote en kleine bezoekers op een comfortabele manier en op de juiste kijkhoogte de sterrenhemel kunnen observeren. De openheid van de tribune en het draaiplateau bieden plaats voor zo’n zeventig man.

 

360 graden

Het theater heeft nog een bijkomende troef. “Het platform waarop het publiek naar de sterren kijkt, kan 360 graden draaien”, verklapt Hans. “Het draait mee met de koepel die ook helemaal rond zijn as beweegt. Zo wordt het kijkcomfort van de bezoekers verhoogd.” En dat maakt de volkssterrenwacht in Genk uniek in vergelijking tot andere sterrenwachten. Ook de meer dan dertig jaar oude telescoop kreeg een opknapbeurt.

 

Sterrenkijkavond

Nog tot en met maart zijn er op zaterdagavond om 20 uur gratis sterrenkijkavonden. Onder begeleiding van een Astroranger van de Cosmodrome speur je de hemel af door een superlange telescoop. “Zo kan je planeten en verschillende sterrennevels waarnemen’ vertelt Hans. “Raadpleeg voor je komst wel altijd de website of de facebookpagina van Kattevennen-Cosmodrome. Want de sterrenkijkavond gaat enkel door bij helder weer,” geeft Eline als tip mee.

 

Cosmodrome zoekt vrijwilligers/jobstudenten

Elien was ooit jobstudent bij de Cosmodrome maar nu is ze vaste medewerkster. “Tijdens mijn stage in de Cosmodrome vroegen ze of ik hier jobstudent wilde worden. Gezien mijn interesses in wetenschap, heb ik hier niet lang over getwijfeld. Het is echt wel leuk, verjaardagsfeestjes organiseren, een handje meehelpen in het onthaal of zelf een 360° show draaien. Het is echt gevarieerd en dat maakt het zo tof!”

 

Vrijwilliger worden?

“Voor mij is het een oude passie, want ik ben al 30 jaar vrijwilliger hier,” zegt Hans. “Het doet me plezier dat er veel jonge mensen interesse tonen in wetenschap. Daarnaast ben ik blij dat ik de jonge garde iets kan bijleren. Ik ben graag vrijwilliger hier. Ik kan mijn hobby uitvoeren en voel mij ook echt gewaardeerd door het Cosmodrome-team.“

Ben je geïnteresseerd in wetenschap of kan je boeiend vertellen over de sterrenhemel?

 

Meer info?

 

Bron: Stadsmagazine 3600, editie januari 2018.