Rudi Boelen en Peter Gaublomme hebben niet enkel een hart voor hun school, ze zijn ook gepassioneerd door duurzame ontwikkeling en zetten zich, samen met hun leerlingen, in voor meer rechtvaardigheid en solidariteit in de wereld. Dat er nog heel wat ongelijkheid is, dat zien ze in het Rwandese Kisaro.
Peter: Kisaro ligt in het oosten van Afrika. We proberen er elk jaar met 10 leerlingen uit het 5de middelbaar naartoe te trekken, als onderdeel van onze hechte samenwerking met het comité Kisaro dat zich ter plaatse inzet voor landbouw- en onderwijsprojecten. Wie mee wil, stelt zich kandidaat via een brief. We krijgen er heel wat binnen; het engagement onder de studenten is groot!
Rudi: Tijdens de 10-daagse inleefreis spreken we locals die zich inzetten voor de ontwikkeling van de regio, bezoeken we landbouwbedrijven, leren we over sociale tewerkstelling en steken we zelf de handen uit de mouwen. In een varkenskwekerij zien de studenten hoe vlees op het bord komt … van de rijken. Ze leren aardappelen rooien met schaarse middelen. Delen soep uit aan bewoners voor wie het de enige maaltijd is op een dag. Geen TikTok, maar de harde realiteit.
Verhalen delen
Peter: Tijdens het schooljaar organiseren we acties om Kisaro te steunen. We zamelen o.a. kleren in en didactisch materiaal. We praten veel over de 3de wereld en de meegereisde leerlingen geven presentaties. Ze delen hun verhalen ook buiten de schoolmuren; in het gezin, onder vrienden. Zo worden ze echte ambassadeurs voor wereldburgerschap.
Rudi: Waarom we dit doen en dit belangrijk vinden? We geven onze jongeren vaardigheden mee waarmee ze zich kunnen inzetten voor hun medemens. We leren hen kritisch zijn en tonen dat niet alles vanzelfsprekend is. Ook Peter, als leerkracht, en ikzelf, als begeleider, zijn keer op keer geraakt door al het moois dat we in Kisaro zien. Het inspireert ons om jongeren te blijven inspireren.