Wereldlichtjesdag

Elke tweede zondag van december herdenkt Wereldlichtjesdag alle overleden kinderen, hoe lang geleden of om welke reden ze ook gestorven zijn.

Dit jaar vindt Wereldlichtjesdag plaats op zondag 11 december.

 

Het korte gesprek naar aanleiding van Wereldlichtjesdag 2021 met Katrien en Annik van vzw Lichtje kan je hier lezen.

 

Wat houdt Wereldlichtjesdag precies in?

Katrien en Annik: Elke tweede zondag van december gaan om 19 uur de lichtjes aan om overleden kinderen te gedenken. Aangezien dat over de hele wereld gebeurt, ontstaat er een schakel van licht over de hele aarde die precies 24 uur blijft gloeien.

 

Waarom hebben ouders van wie een kind is gestorven nood aan een collectief moment?

Katrien en Annik: Wie door zo’n groot verdriet wordt geraakt, heeft dikwijls behoefte aan mensen met een gelijkaardige ervaring. Door allemaal mensen samen te brengen die een kind verloren, ontstaat er een samenhorigheid die veel troost en begrip oplevert. Je staat er niet alleen voor en je ondervindt dat heel duidelijk tijdens Wereldlichtjesdag.

 

Hoe kunnen andere ouders hun medeleven laten zien?

Katrien en Annik: Door die dag thuis een kaarsje aan te steken en dat voor het raam te zetten. Daarmee geef je te kennen het verdriet van de getroffen ouders te delen. En eigenlijk hopen we dat dat medeleven verder reikt dan alleen die dag. Laat Wereldlichtjesdag het startpunt zijn om aandacht te hebben voor ouders die een kind verloren. Deel hun zorgen en sta open om hen te troosten.

 

Annik Smitt en Katrien Stynen