Werk mee aan oPEN Lab

Testwoningen gezocht!

Een van de doelen van oPEN Lab is om 33 woningen om te vormen tot energiepositieve gebouwen via een collectief renovatieconcept. We zijn hiervoor nog altijd op zoek naar 8 testwoningen in Waterschei Noord en Nieuw-Texas. Hiervoor zoeken we private huiseigenaars die hun woning samen met ons willen aanpakken. Lees hier wat het precies inhoudt om een testwoning voor oPEN Lab te worden. Ben jij een private huiseigenaar en wil je meedoen aan oPEN Lab om jouw woning om te toveren tot een energiepositief gebouw? Neem dan zeker contact op.

Een gemeenschappelijk energiegebouw

Het oPEN Lab project gaat niet alleen over individuele energieoplossingen. Samen met bewoners werken we ook aan collectieve oplossingen om tot een energiepositieve wijk te komen. Dat betekent dat we bezig zijn met een collectief energiegebouw in het midden van Nieuw-Texas, voor en door de buurt. We zijn nog volop aan het nadenken over hoe zo’n energiegebouw eruit moet zien en welke functies het moet hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gebouw met zonnepanelen op het dak dat buurtbewoners in staat stelt om een wasje te draaien in gemeenschappelijke wasmachines? Wil je meedenken over dit gemeenschappelijke energiegebouw? Of heb jij andere ideeën over hoe je jouw straat of wijk zou kunnen veranderen in een energiepositieve straat of wijk? Laat dan zeker van je horen!

‘Transisthor’: duurzame kunst in de wijk

Voor ongeveer een jaar (zomer 2023 tot zomer 2024) zullen er twee kunstenaars van LUCA School of Arts aan de slag gaan in de wijken die deelnemen aan het oPEN Lab project. Fotograaf Kristof Vrancken en grafisch ontwerper Niek starten, samen met de oPEN Lab partners, een kunstenproject op, genaamd ‘Transisthor’. Het doel van dit kunstenproject is om een breed publiek bewust te maken van groene, duurzame energie. De kunstenaars willen in hun project grote kunstwerken maken gedrukt op zonnepanelen, zodat zij duurzame energie voor de wijk zullen opleveren. En die kunstwerken willen zij gaan maken, samen met huurders, huiseigenaars en buurtbewoners van Waterschei en Nieuw-Texas; jullie dus! Wil je weten hoe jij onderdeel kunt uitmaken van dit kunstenproject? Hou dan zeker de oPEN Lab website in de gaten voor meer nieuws!


In deze video zie je wat er in het eerste jaar van het oPEN Lab-project gebeurde: van co-creatiesessies tot een zoektocht naar 33 enthousiaste huurders en huiseigenaren die aan het project zullen deelnemen.

In deze video zie je hoe de 27 deelnemende huurders in het tweede jaar van het oPEN Lab-project deelnamen aan inspirerende sessies, een bezoek aan de T2-campus en het monitoren van hun woning.

In deze video zie je hoe de oPEN Lab partners op zoek gaan naar 8 testwoningen in de tuinwijk Waterschei in Genk. Je krijgt ook een sneak preview van de allereerste huiseigenaar die geselecteerd is en meedoet met haar woning.


Zin gekregen in één van de voorstellen of toch een ander idee? Zie je het niet zitten om op bovenstaande manieren aan de slag te gaan, maar wel interesse om mee te werken aan oPEN Lab? Je bent altijd welkom! Het project kan altijd extra denkers en doeners gebruiken.

Neem contact op