De winter is de ideale periode om in de natuur en zeker in het bos te werken. In Genk doen we dat op basis van ons bosbeheerplan.
Een van de belangrijke acties is dat we onze bossen willen omvormen. Veel van onze bossen bestaan voor een overgroot deel uit dennen en/of exoten als Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik. Door de bossen om te vormen naar meer gemengde bossen verbeteren we de biodiversiteit en zorgen we dat de bossen beter bestand zijn tegen de klimaatverandering.
Om bossen om te vormen, moeten bepaalde bomen wijken en andere bomen geef je voordelen. Daarom wordt er gekapt en geplant.
Kappen in het bos.
Deze winter wordt er gekapt in delen van de bossen Hoevezavel, Driehoeven en Vogelsberg. Dit zijn bossen die we dit jaar klaarmaken om de omvorming naar heterogene loofbossen waar te maken. We halen er dus de ongewenste soorten uit. Daarnaast worden er nog enkele open plekken in het bos gecreëerd, waar verschillende plant- en diersoorten baat bij hebben.
Daarnaast wordt er gekapt aan de Opglabbekerzavel, om de verbossing van de heide tegen te gaan en exoten te bestrijden.
Planten in het bos.
Er wordt ook geplant in het bos. Zo brengen we soorten in die nu ontbreken of versterking nodig hebben. Soms doen we dit in één geheel (zoals in Kattevennen verleden winter) maar meestal gaan we kleine groepjes planten: deze mini-verjongingsgroepen noemen ze in het Duits ook wel Klumpen. In het bos zal je groepjes van 30 boompjes zien staan die kort bij elkaar staan en een herkenningspaal hebben.
Dit heeft een aantal voordelen:
- In deze groepen kunnen bomen voldoende dicht op elkaar opgroeien. Bomen van dezelfde soort groeien ongeveer even snel, er is geen soortconcurentie, de meest vitale is het snelst.
- Zo stimuleren ze elkaar om energie te steken in de opwaartse groei.
- De takken onderaan sterven af omdat de boompjes elkaar beconcurrerenom licht. Vrijstaande bomen hebben heel hun leven voldoende licht van alle kanten en zullen dan ook hun onderste takken behouden. Ze steken meer energie in de zijtakken en groeien minder in de hoogte.
- Op termijn gaan de meest vitale bomen uitgroeien tot een volwaardige boom die er voor kan zorgen dat de soort volwaardige plaats krijgt in het bos.
- Door de paal kunnen we de groepjes terug vinden om in de eerste jaren wat onderhoud te doen wanneer nodig.
- We moeten zo weinig mogelijk ingrijpen, alleen wanneer echt nodig.
Deze aanpak heet QD ('Qualifizieren-Dimensionieren') en komt uit Duitsland. Meer info op de website van Ecopedia.
Aanplanten deze winter 2022-2023
- Bodem 2 (2.400 boompjes)
- 50 kloempen en 30 bosrandlobben
- Bij de kloempen zijn de volgende basissoorten gebruikt: Winterlinde, Zomereik, Wintereik, Boskers, Esdoorn, Beuk en Tamme Kastanje
- De bosrandlobben bestaan uit: Veldesdoorn, Hazelaar, Meidoorn en Haagbeuk maar ook boomvormende soorten als Winterlinde, Esdoorn, Boskers,...
- Melberg (2.400 boompjes)
- 60 kloempen en 30 bosrandlobben
- Bij de kloempen zijn de volgende basissoorten gebruikt: Winterlinde, Boskers, Esdoorn, Beuk, Zomereik, Wintereik en Tamme Kastanje
- De bosrandlobben bestaan uit: Veldesdoorn, Hazelaar, Meidoorn en Haagbeuk maar ook boomvormende soorten als Winterlinde, Esdoorn, Boskers,...
- Dit jaar wordt er samen met burgers aangeplant
- Kattevennen (1.250 boompjes)
- 50 kloempen
- Bij de kloempen zijn de volgende basissoorten gebruikt: Winterlinde, Boskers, Esdoorn, Beuk, Zomereik, Wintereik en Tamme Kastanje
- Dit jaar wordt er samen met scholen aangeplant
- Nieuwe kuilenweg (350 boompjes)
- Op deze locatie wordt een nieuw buurtbosje gecreëerd, samen met de buurt.
- Hier komen verschillende soorten, waaronder Boswilg, Brem, Meidoorn, Wegedoorn, Europese Vogelkers en Zwarte Els.