Workshop bijen: 22/5

Over de immens belangrijke plaats van de bij in ons ecosysteem bestaat al lang geen twijfel meer. Zonder bijen dreigt onze voedselketen te kapseizen. Onze stad doet daarom heel wat inspanningen om Genkenaren aan te moedigen hun tuin bijvriendelijk te maken. Hoog tijd voor een workshop over deze broodnodige beestjes. Wie beter als bezieler van zo’n workshop dan Claudio Cavaliere, de boeiende spraakwaterval met meer dan 40 jaar ervaring en een enorme kennis over bijen! Van 25 mei tot 1 juni is het overigens ‘Week van de Bij’.

 

Waarover gaat je workshop?

Claudio: Het nut van de bij. Wist je dat Einstein al waarschuwde voor de teloorgang van bijenvolken? Hij stelde dat wanneer bijen helemaal uitsterven wij als mensen nog vier jaar te leven hebben. Die uitspraak is me altijd bijgebleven. 70 tot 80% van de groenten en het fruit dat we eten, wordt door bijen bevrucht. Ik geef graag het voorbeeld van de aardbei. Elk groen pitje is een vrucht en dus dankzij bijen bevrucht. Een aardbei met pakweg 30 pitjes is dus 30 keer bevrucht. Of neem een appel. Die kan maar uitgroeien tot een mooie ronde vrucht dankzij meerdere bevruchtingen via de bij. Elke kamer is het resultaat van zo’n bevruchting.

 

Waarom gaat het zo slecht met de bij?

Claudio: Ze heeft te veel natuurlijke vijanden op dit moment. Denk maar aan de varroamijt, een parasiet die zich alleen kan voortplanten op het broed van honingbijen. En uiteraard is er de opmars van de Aziatische hoornaar, die ook andere insecten aanvalt. Als imker heb ik her en der in Genk bijenkasten staan, ook in Nomadland waar de workshop plaatsvindt. Vorige zomer verloor ik daar vier van de zes bijenkasten door de verwoestende invloed van de hoornaar. Die valt traditioneel de winterbij aan, waardoor de koningin stopt met eieren leggen en de kast uitsterft. Ondertussen is het duidelijk dat de bij niet kan overleven zonder de mens. En de mens niet zonder de bij. Ik ben aangesloten bij de Limburgse imkersbond. Jaarlijks moet ik bij hen de sterfte onder mijn bijenvolken rapporteren.

 

Welke stadia onderscheid je in het leven van de honingbij?

Claudio: Een werksterbij leeft zes weken. De eerste drie weken noemen we haar een huisbij en heeft ze binnendienst in de kast. Daarna begint de periode waarin we haar een haalbij noemen, is de angel actief en vliegt ze uit om stuifmeel, nectar en water te halen. Sommige haalbijen zijn zogenaamde speurbijen, die echt bedreven zijn in de zoektocht naar voedsel. Andere haalbijen vervullen dan weer de taak van bewakingsagent om de kast te vrijwaren van ongenode gasten.

 

Waarom is het leuk om imker te zijn?

Claudio: Imkers zijn noodzakelijk om de overlevingskansen van bijen en ons ecosysteem te garanderen. Soms word ik gevraagd om bijenkasten te plaatsen voor een betere bevruchting in boomgaarden. Daaraan kunnen meewerken geeft me veel voldoening. Dat je bovendien kan genieten van honing van je eigen bijen is ook niet mis (lacht). Wist je trouwens dat een bijenkast stelen vroeger gelijkstond aan diefstal van een koe? En dat er een bijenkorf op het trouwboekje stond, als symbool voor de goede samenwerking tussen man en vrouw in het gezin? Bijen zijn zulke belangrijke dieren. Daar springen we maar beter heel zorgzaam mee om.

 

Zin om meer te leren over bijen?

22 mei – 14 uur
Nomadland, Meeuwerstraat 27
Prijs: 3 euro (drankje inbegrepen)
 
Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan vanaf 23/4/2025
sociaal.welzijn@genk.be 
089 65 43 66