Workshop linedance: 22/10

Voor een goed beeld van wat linedance is, ging Horizon naar zaal Kempengalm. Elke dinsdag trekken Thea den Hollander en Vera Vilagosko een twintigtal paar dansbenen op gang voor een heerlijke lijndansavond. Dat is een formatiedans die de deelnemers uitnodigt om dezelfde danspassen te zetten in één of meer rijen. Met 25 jaar ervaring weet Thea echt alles over linedancen, net als Vera die nu twaalf jaar bezig is. Samen geven ze al vijf jaar les. Hun workshop is ideaal om op een gezellige manier te bewegen in groep.
 
Jullie doen deze dans al zo lang. Waarom gaat die nooit vervelen?
Thea: Linedancen kan op veel verschillende soorten muziek, van country over pop tot salsa. De dans bestaat meestal uit een herhaalde reeks van 32 of 64 passen. En je kan dansen op het niveau van beginner, gevorderde of ver gevorderde. Bovendien presenteren we om de twee weken een nieuwe dans. Onze dansers houden van variatie.
 
Vera: Je kan met linedancen veel kanten op en danst voortdurend met je gezicht naar een andere kant. Wat zo leuk is: je danst niet alleen of met z’n tweeën, maar in groep. Dikwijls doen er minder mannen mee, maar dat hoeft de vrouwen bij linedancen niet tegen te houden.
 
Waar komt de dans vandaan?
Thea: Die komt overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar veel met cowboyhoed op wordt gedanst. Hoewel die traditionele stijl met hoed en laarzen op de terugweg is. Een Nederlands koppel bracht enkele decennia geleden de linedance mee naar Nederland. Het duurde niet lang voor de oversteek naar ons land werd gemaakt. Maar de eigenlijke roots van linedance liggen in Mexico, waar buren gezellig samen dansten op één lijn.
Vera: In de Verenigde Staten werd ook gelinedancet om de tijd te doden in wachtrijen.
 
Hoe krijgen jullie beginnende linedancers mee?
Thea: Bij onze danslessen op dinsdag trekken we altijd een uur voor de les start tijd uit om de beginners wat extra oefenkansen te geven. Het tempo ligt dan wat lager.
 
Vera: Bovendien stuur ik naar wie dat wil een e-mail met een link naar een YouTube-filmpje waar je kan zien hoe de dans moet worden uitgevoerd. Zo willen we iedereen op de hoogte houden en nieuwkomers goed begeleiden.
 
Jullie organiseren nu een workshop voor wie benieuwd is naar linedance. Wat willen jullie de deelnemers leren?
Thea: Het is onze bedoeling dat je als deelnemer aan het einde van de workshop kan meedansen. Linedance is een heerlijke vorm van ontspanning. Zonder dat je het goed beseft, zet je enorm veel stappen tijdens een sessie linedance. Het is een aangename manier om fit te blijven en je traint er bovendien je geheugen mee doordat je de stappen moet onthouden.
Vera: Wie van dansen houdt, houdt van linedancen. Het brengt zoveel plezier en een gezellige sfeer voor mensen van alle leeftijden.
Thea: Linedancen is bovendien in opmars. Wie enkele varianten beheerst, kan op heel wat feestjes meteen meedansen. Zo raak je snel aan de praat en leer je veel nieuwe mensen kennen.
 
Wil jij kennismaken met deze almaar populairdere dans? Schrijf je dan in voor de workshop!
22 oktober 2024 om 14 uur
Waar: zaal Kempengalm
Deelnameprijs:
Opgelet: vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via 089 65 43 72 of sociaal.welzijn@genk.be