Zwerfvuil oprapen

De Stiemervallei is een prachtig stuk natuur. Je kan er eindeloos wandelen en droomt er helemaal weg in het groen. Helaas is het je tijdens het wandelen vast al opgevallen dat er regelmatig zwerfvuil in het gebied te vinden is. Eens je erop begint te letten, is dit een doorn in het oog.

Gelukkig zijn er heel wat mensen die zich samen met ons volop inzetten voor de Stiemervallei. Dit doen ze door er regelmatig zwerfvuil op te ruimen. Alle inspanningen worden heel erg geapprecieerd.

Subsidies zwerfvuil opruimen

Wist je dat inwoners, scholen en verenigingen beloond worden die zwerfvuil opruimen? Zo kan je van een aantal “voordelen” of subsidies gebruik maken. Ruim je op in de Stiemervallei, dan heb je hier vanzelfsprekend ook recht op!

We zetten het even voor je op een rijtje:

  • Eenmalige opruimactie

Verenigingen en groepen kunnen een eenmalige opruimactie organiseren en hiervoor een subsidie aanvragen. Deze wordt berekend op basis van het aantal werkuren (€1 / manuur) en bedraagt minimaal 50 euro en maximaal 200 euro per opruimactie.

  • Peterschap

Verenigingen, groepen of buurtcomités houden een vooraf goedgekeurd gebied (wandelwegennetwerk, fietsroutenetwerk, pleintje, ….) vrij van zwerfvuil. Je ontvangt hiervoor een vergoeding van 250 euro per jaar. Dit peterschap veronderstelt dat je minstens 6 maal per jaar, verspreid over het jaar en op vooraf afgesproken data, zwerfvuil opruimt.

  • Zwerfvuil-vrijwilliger

Individuele opruimers krijgen 1 euro per zak zwerfvuil die ze verzamelen. Elke maand wordt een uitbetaling gedaan per 20 zakken. Voor de zwerfvuil-vrijwilligers is er een afsprakennota die ervoor zorgt dat je gegevens bekend zijn bij de stadsdiensten, dat je verzekerd bent en dat je extra beloond kan worden voor je inzet.

Wil je hiervan gebruik maken? Neem contact op via zwerfvuil@genk.be

Opruimen in de Stiemervallei

In heel het gebied van de Stiemervallei zijn opruimacties welkom. Weet je niet waar te beginnen? Er zijn een aantal plekjes die zeker een stevige opruimbeurt kunnen gebruiken.

  • Het natuurgebied achter de StiemerHUB (André Dumontlaan 16)
  • Rond de vijver tussen de Evence Coppeelaan en de Stiemerbeek
  • In het natte gebied onderaan de boomhut (Nieuwe Kuilenweg)
  • De parking achter de Stalenstraat en omgeving
  • De bezinkingsbekkens tussen beek en Westerring (langs de Stiemerbeek tussen de Hoefstadstraat en de Nieuwe Kuilenweg)
  • Zwerfvuil is vooral te vinden rond de zitbanken, langs de fietspaden en plankenpaden van Slagmolen tot Schansbroek.

Samen opruimen?

Opruimen is een stuk aangenamer met wat gezelschap. Wil jij de Stiemervallei helpen opruimen maar doe je dit liever niet alleen? Wij brengen je graag in contact met anderen!
Geef een seintje via stiemervallei@genk.be of bel naar het nummer 089/65 45 86 .

World Clean Up Day

Op 16 september is het de internationale World Clean Up Day. Op deze dag ruimen we samen de Stiemervallei op. We appreciëren jouw hulp. houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer info en help mee!

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.