Stad Genk beloont inwoners, scholen en verenigingen die zwerfvuil helpen opruimen.
Subsidies voor eenmalige acties
Verenigingen en groepen kunnen een opruimactie organiseren en hiervoor een subsidie aanvragen. Die wordt berekend op basis van het aantal werkuren (€1 / manuur) en bedraagt minimaal 50 euro en maximaal 200 euro per opruimactie.
Peterschap
Verenigingen, groepen of buurtcomités houden een vooraf goedgekeurd gebied vrij van zwerfvuil. Zij ontvangen hiervoor een vergoeding van 250 euro per jaar. Dit peterschap veronderstelt dat je minstens 6 maal per jaar, verspreid over het jaar en op vooraf afgesproken data, zwerfvuil opruimt.
Zwerfvuil-vrijwilliger
Individuele opruimers kunnen een vrijwilligersvergoeding krijgen van 20 euro per gewerkte dag. Deze vergoeding staat gelijk met twintig verzamelde zakken zwerfvuil. Ze wordt uitbetaald per kwartaal.
Voor de zwerfvuil-vrijwilligers is er een afsprakennota die ervoor zorgt dat je gegevens bekend zijn bij de stadsdiensten, dat je verzekerd bent en dat je beloond kan worden voor je inzet.
Operatie Proper
Beloningssysteem voor scholen, verenigingen en groepen die gemotiveerd zijn om de handen uit de mouwen te steken voor propere eigen terreinen en een mooiere buurt. Het doel is om hen een duwtje in de rug te geven om zwerfvuil duurzaam aan te pakken: door te helpen bij het opstellen van een actieplan, maar ook door ondersteuning te bieden (opruimmateriaal, educatieve pakketten,…) én hen te bedanken voor de volgehouden inspanningen.
Operatie Proper is er voor alle enthousiastelingen. Bijvoorbeeld: de voetbalclub die zijn jongste leden wil engageren tegen zwerfvuil, de school die worstelt met zwerfvuil en het nu goed wil aanpakken of het straatcomité dat al jaren de straat proper houdt, maar meer wil doen.
- Beloning voor scholen: scholen die hun opgenomen engagement in de praktijk hebben omgezet, ontvangen op het einde van het schooljaar 3 euro per leerling, met een minimum van 150 euro en een maximum van 1.500 euro per school.
- Beloning voor verenigingen en groepen: groepen en verenigingen die hun opgenomen engagement in de praktijk hebben omgezet, ontvangen op het einde van het jaar 2,25 euro per lid, met een minimum 112,5 euro en een maximum van 1.125 euro per vereniging. Wanneer de groep/vereniging het engagement vernieuwt voor het daaropvolgende jaar, ontvangen ze hier éénmalig 25% bovenop.