Algemene vragen
Midden 2020 voerde het stadsbestuur van de Stad Genk een nieuw parkeerbeleid in. Met als doel het stimuleren van meer duurzame mobiliteit en het creëren van minder parkeerdruk door een hogere rotatie. Hiermee wilde de stad iedereen beter kunnen bedienen: de Genkenaren, de bezoekers én de handelaars van Genk. Vooral de nieuwe tarieven en de nieuwe manier van registreren zorgden voor ongenoegen bij de parkeerders. De stad heeft hiernaar geluisterd. Op 1 maart 2021 werden enkele aanpassingen doorgevoerd, waardoor het systeem eenvoudiger wordt en de tarieven voordeliger.
Eenmaal geparkeerd heb je 15 minuten tijd om je te registreren en je parkeersessie te starten. (via de automaat, via de apps of via sms). Je parkeert de wagen, en ook al komt de scanwagen na 5 minuten voorbij, dan nog krijg je geen retributie als je je binnen de 15 minuten registreert. Opgelet, je dient je parkeersessie ten allen tijde te registreren.
Wanneer je jouw parkeersessie beëindigt via sms of via een applicatie, heb je 5 minuten de tijd om je parkeerplaats te verlaten. Dit geldt ook zo indien de parkeersessie die je via de automaat registreerde afgelopen is.
Neen, het betalend parkeren loopt per blok van 30 minuten. Je betaalt dus altijd voor een volledig half uur. Dit geldt voor elke vorm van betalen: via de automaat, via een parkeerapplicatie en via sms.
Als je even stilstaat om iemand op te halen of te laten uitstappen, moet je je niet registeren op voorwaarde dat er iemand vooraan (bestuurders- of passagierszijde) zichtbaar in de wagen blijft zitten. Je parkeert dan niet maar staat stil.
Je kan hier ook gebruik van maken als je snel iets ophaalt of moet afgeven. Zit er niemand vooraan, dan ben je aan het parkeren. Registreer je dan steeds, ook al is je bezoek heel kort. Via een app mobiel parkeren kan je dit handig en snel doen. Je recht op het gratis uur (1 uur per dag per zone) kan daartoe heel goed dienen.
De camera van de scanwagen kan vaststellen of er een persoon op de bestuurderszetel of op de passagierszetel vooraan zit. Die wagen zal geen retributie ontvangen.
Opgelet, op de parking van de Fruitmarkt geldt dit niet! Gezien deze parking gecontroleerd wordt met ANPR-camera's aan in- en uitgang, is er geen vaststelling mogelijk of iemand in de wagen zou zitten. Op de Fruitmarkt kan je wel steeds iemand afzetten of iets afgeven/ophalen zonder te registreren, op voorwaarde dat de tijd tussen het in- en utirijden minder dan 15 minuten bedraagt. Je kan natuurlijk altijd kiezen om je even te registreren, waardoor je niet gebonden bent aan de 15 minuten.
De vaststelling door OPC gebeurt overigens volledig anoniem. De OPC-bediende die dit achteraf manueel controleert, krijgt enkel de info van de nummerplaat en de vaststelling of er iemand zit.
Alle informatie over parkeren in Genk vind je terug op deze website. Ga naar de beginpagina www.genk.be/parkeren.
Voor vragen over je parkeerretributie of een parkeervergunning kan je terecht bij de parkeerbeheerder OPC. Check de website voor meer informatie.
Vragen over het gratis parkeeruurtje
In de betaalzones Genk-centrum, Vennestraat, Stalenstraat en Hoevenzavellaan krijg je per nummerplaat per dag 1 parkeersessie van 1 uur gratis. Je kan bijvoorbeeld in de voormiddag een uur parkeren in de Vennestraat, s middags een uur in Genk-centrum en in de namiddag een uur in de Stalenstraat, en dat allemaal gratis. Vergeet niet in elke zone steeds (opnieuw) jouw nummerplaat te registreren.
In de zone Genk station en Bokrijk station kan je enkel per volledige dag betalen (5 euro). Hier is geen gratis uur mogelijk.
Heb je geen volledig uur gratis geparkeerd? Dan kan je het resterende saldo niet meenemen naar een volgende parkeersessie later die dag. (Je kan dus niet een half uur in de voormiddag en een half uur in de namiddag gratis parkeren in dezelfde zone.) Eens de gratis parkeertijd opgebruikt is, betaal je het normale tarief.
Ja, dat kan. Binnen de gratis sessie mag je je wagen verplaatsen binnen dezelfde zone. Je stopt bijvoorbeeld 20 minuten op de Fruitmarkt en geeft daar je nummerplaat in op de automaat. Je kan dan doorrijden naar de Dieplaan en ook daar nog 20 minuten gratis parkeren. Dat is geen probleem zolang je er voor zorgt dat je tegen het einde van het uur vertrokken bent, of betaalt voor een half uur extra parkeren.
Opgelet, indien je werkt met een app of via sms mag je jouw parkeersessie niet stopzetten om van deze regeling te genieten. Jouw sessie die je gestart hebt binnen één parkeerzone, is geldig voor deze hele zone.
Je mag maximaal anderhalf uur aaneengesloten parkeren in de betaalzone. Na het gratis uur kan je dus voor een half uur extra betalend parkeren.
Vragen over de parkeerautomaten
Je volgt stap voor stap de instructies op het scherm. Let er op dat je de nummerplaat correct ingeeft. Spaties of streepjes tik je niet in, bijv. 1ABC123. Vergeet het voorafgaande nummer (1 of 2) niet!
Nadat je je nummerplaat hebt ingegeven, moet je nog bevestigen. Na bevestiging wordt jouw parkeerticket uitgeprint. Het is niet meer nodig je ticket achter de voorruit te plaatsen. Je registratie wordt opgeslagen in de parkeerrechtendatabank. De scanwagen maakt beelden met de camera en controleert of deze overeenkomen met de gegevens in de databank.
Heb je toch een fout gemaakt bij het intikken van de nummerplaat en krijg je een retributie dan kan je dit melden bij OPC (via de website, telefonisch of via een persoonlijk bezoek aan de shop) en kan je retributie eenmalig geannuleerd worden.
Het is niet meer nodig je ticket achter de voorruit te plaatsen. Je registratie wordt opgeslagen in de parkeerdatabank. De scanwagen maakt beelden met de camera en controleert of deze overeenkomen met de gegevens in de databank. Op plaatsen waar niet met een camera gewerkt wordt, controleert een parkeerwachter via je nummerplaat of je correct geregistreerd bent in de databank.
Het kan gebeuren dat door een technische storing er geen ticket wordt uitgeprint. Geen zorgen, de nummerplaat die je ingegeven hebt, werd correct geregistreerd. Je registratie werd opgeslagen in de parkeerdatabank. Je hoeft trouwens nooit een parkeerticket achter de voorruit te leggen. De scanwagen maakt beelden met de camera en controleert of deze overeenkomen met de gegevens in de databank. Op plaatsen waar niet met een camera gewerkt wordt, controleert een parkeerwachter via je nummerplaat of je correct geregistreerd bent in de databank.
OPC, de parkeerbeheerder in de Stad Genk, checkt dagelijks of er parkeerautomaten buiten dienst zijn. Wanneer de automaat defect is, kan je de Europese blauwe parkeerschijf gebruiken voor de parkeerduur die toegelaten is in de betaalzone, en dat is anderhalf uur. Je kan je parkeersessie steeds registreren via een parkeerapplicatie of sms, of je gaat naar een andere automaat. Je moet niet teruggaan naar je wagen, vermits het parkeerticket niet meer achter de voorruit gelegd moet worden. De defecte automaat wordt zo snel mogelijk hersteld.
Je kan betalen via volgende betaalopties:
- Mastercard
- Maestro
- Viso
- Contactloos
- Gepast kleingeld, aangezien de parkeermeter geen kleingeld teruggeeft.
Parkeren via applicatie of SMS?
Alle uitleg hierover vind je op de pagina Mobiel parkeren.
In de betalende zone kan je jouw nummerplaat registreren en je parkeersessie betalen via SMS.
Je begint je SMS met de parkeerzone (staat ook op de automaat vermeld) waar je geparkeerd staat, gevolgd door een spatie en je volledige, correcte nummerplaat. Deze SMS verstuur je naar het nummer 4411.
Wanneer je de parkeersessie wenst te stoppen, SMS je 'Q' naar 4411.
Per parkeersessie via sms betaal je een transactiekost van € 0,15 per verzonden/ontvangen sms-bericht. Wens je geen bevestigingsberichten te ontvangen (hier betaal je ook voor), dan kan je dit uitschakelen door C1 naar 4411 te sturen.
Ook voor de registratie van het gratis uur betaal je een transactiekost. Dit wordt zo opgelegd door de aanbieder. Wil je dit vermijden, kies dan voor mobiel parkeren via een app of registreer je aan de parkeerautomaat.
Wanneer je jouw parkeersessie via een applicatie of via sms start, dan begint jouw gratis uur. Stop je deze sessie dan heb je jouw gratis uur voor die zone voor 1 dag opgebruikt. Indien je een nieuwe sessie zou starten, betaal je vanaf dan het geldende tarief van die zone.
Moet je op meerdere plaatsen zijn in dezelfde zone en wil je gebruik maken van het volle gratis uur, dan laat je jouw sessie gewoon doorlopen. Wanneer het gratis uur volledig verstreken is, dan start het half uur betalend parkeren automatisch.
Controle op parkeren
De controle gebeurt voornamelijk met de scanwagen. Deze is uitgerust met cameras en rijdt dagelijks rond. Via nummerplaatherkenning met een camera en jouw registratie van je nummerplaat in de parkeerdatabank (via de parkeerautomaat of een applicatie of sms) weet het systeem of je wagen geldig geparkeerd is. De scanwagen rijdt regelmatig rond in elke betaalzone en in de blauwe zones.
Op de Fruitmarkt én op de parking langs het stadhuis (blauwe zone) registreren vaste cameras de geldigheid van je parkeersessie.
Op plaatsen waar niet met een camera kan gewerkt worden, doen parkeerwachters regelmatige controles.
In blauwe zones doet de scanwagen twee controlerondes waarbij telkens de nummerplaten worden gescand. De vaststellingen van beide rondes worden onderling vergeleken (op basis van nummerplaat en GPS-coördinaten). Indien blijkt dat eenzelfde voertuig zich tijdens de 2de ronde, na de toegelaten parkeerduur, nog steeds op dezelfde plaats bevindt (en bij validatie blijkt dat het voertuig niet over een geldig parkeerrecht beschikt, zoals bv. een bewonerskaart) volgt een retributie van 20 euro.
De parkeerschijf doordraaien werkt dus niet meer. Wanneer je je na de toegelaten parkeerduur verplaatst in een blauwe zone, of naar een andere blauwe zone, kan je opnieuw gebruik maken van de aldaar geldende parkeerduur. De uitzondering hierop is de parking blauwe zone aan het stadhuis. Hier dien je de parking na 30 minuten helemaal te verlaten. Op die manier behouden we er een hoge circulatie en plaats voor iedereen.
Neen, je kan maximaal één retributie van 20 euro per dag krijgen in Genk, ook al parkeer je (zonder registratie) op verschillende plaatsen.
We geven graag even mee dat je evenwel best niet kiest voor een dagticket van 20 euro. Immers, in de betalende privé-parkings betaal je minder voor een dagticket. Of kies voor één van de gratis parkings in de buurt.
OPC past de strikte regels op de privacy toe conform de GDPR. Voor alle juiste informatie omtrent het behandelen en bewaren van privé-gegevens onder de GDPR-wetgeving kan je terecht bij de privacy & cookie disclaimer op hun website.
Parkeren op de Fruitmarkt vanaf 03/01/2022
De geldigheid van het autoparkeren op de Fruitmarkt wordt vanaf 3 januari 2022 met ANPR-cameras gecontroleerd. Vermits deze parking één ingang en één uitgang heeft, is deze manier van handhaven de beste oplossing. Het komt het gebruikscomfort van de parkeerder ten goede. Een parkeerwachter of de scanwagen is niet langer nodig. Het systeem garandeert een hoge rotatie op deze parking, in het hart van de stad. Korte bezoeken worden gemaximaliseerd. Zo wordt ingespeeld op de vraag van de lokale handelaars.
ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition (automatische nummerplaat herkenning). Bij het in- en uitrijden van de parking wordt de nummerplaat van de wagen geregistreerd. De tijdsduur tussen in- en uitrijden wordt vergeleken met de toegestane tijd om te parkeren voor deze nummerplaat. Indien de tijd overschreden wordt, zal parkeerbeheerder OPC hiervoor een retributie aan dagtarief (20 euro) voor opmaken.
Er verandert niets aan de handelingen die je dient uit te voeren om te parkeren op de Fruitmarkt. Vergeet dus nooit je nummerplaat te registreren, ook voor de gratis parkeertijd.
Wens je snel iets te leveren, dan is registratie niet nodig want er geldt een Kiss&Ride-principe van maximaal 15 minuten. Vanaf minuut 15 moet je steeds geregistreerd zijn. De ANPR volgt dit stipt op, discussies zijn uitgesloten. (Let op, dit geldt enkel voor de Fruitmarkt. Parkeer je elders in Genk dan dien je ALTIJD je nummerplaat te registreren, je krijgt hiervoor 15 minuten tijd om deze handeling te doen)
Elke parkeersessie op de Fruitmarkt wordt qua duurtijd en correcte registratie gecheckt via ANPR-controle. Een onafgebroken parkeersessie die langer duurt dan toegestaan (1u30) of een foutieve registratie van de nummerplaat (app - sms - automaat) wordt gevolgd door een retributie (dagtarief € 20,00).
Nadat de sessie gestopt is (manueel via sms of parkeerapp of automatisch) heb je 5 minuten tijd om de parking te verlaten.
Het parkeerregime geldt van maandag tot en met zaterdag tussen 9u00 en 18u00. Buiten deze tijden (en op nationale feestdagen, inclusief 11 juli) geldt er geen beperking.
We raden je aan een parkeerapp te installeren op je mobiele telefoon. Dit is dé manier om vlot en zonder fouten te parkeren in Genk. Lees er alles over op www.genk.be/mobielparkeren
Op de Fruitmarkt blijft het registreren van de nummerplaat verplicht. Enkel zo kan momenteel het parkeerrecht van het gratis uur per dag toegekend worden. Verblijf je korter dan 15 minuten dan dien je niet te registreren.
Stad Genk wenst dat personen met een handicap onbeperkt en zorgeloos kunnen blijven parkeren op de Fruitmarkt. Ook met de invoering van ANPR-controle kan dat. Het volstaat om de parkeerkaart voor personen met een handicap eenmalig te registreren bij parkeerbeheerder OPC.
Na registratie kan er zo op iedere parkeerplaats op de Fruitmarkt geparkeerd worden.
Bovendien voorzien we voorbehouden plaatsen conform de afmetingen ter hoogte van de Marktstraat . Deze kunnen enkel gebruikt worden NA registratie.
Bijkomend werd een extra plaats voorbehouden voor personen met een handicap in de Stationsstraat 25 (thv KBC)
Tengevolge de wekelijkse markt op donderdag geldt er een strikt parkeerverbod van 5u00 tot 15u00. Wagens die op dat moment geparkeerd staan, zullen weggetakeld worden.
Gezien deze parking gecontroleerd wordt met ANPR-camera's aan in- en uitgang, is er geen vaststelling ter plaatse mogelijk of iemand in de wagen zou zitten. Op de Fruitmarkt kan je wel steeds iemand afzetten of iets afgeven/ophalen zonder te registreren, op voorwaarde dat de tijd tussen het in- en utirijden minder dan 15 minuten bedraagt. Je kan natuurlijk altijd kiezen om je even te registreren, waardoor je niet gebonden bent aan de 15 minuten.
Parkeren op parking Stadhuis (kant Europalaan) vanaf 03/01/2022
De geldigheid van het autoparkeren op de parking tussen het stadhuis en de Europalaan (Academie) wordt vanaf 3 januari 2022 met ANPR-cameras gecontroleerd. Vermits deze parkings één ingang en één uitgang heeft is deze manier van handhaven de beste oplossing. Het komt het gebruikscomfort van de parkeerder ten goede. Een parkeerwachter of de scanwagen is niet langer nodig. Het systeem garandeert een hoge rotatie op deze parking. Korte bezoeken worden gemaximaliseerd. Zo wordt de bereikbaarheid van het stadhuis/de academie gegarandeerd.
ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition (automatische nummerplaat herkenning). Bij het in- en uitrijden van de parking wordt de nummerplaat van de wagen geregistreerd. De tijdsduur tussen in- en uitrijden wordt vergeleken met de toegestane tijd om te parkeren voor deze nummerplaat. Indien de tijd overschreden wordt, zal parkeerbeheerder OPC hiervoor een retributie aan dagtarief (20 euro) voor opmaken.
Deze parking is aangeduid als een zone met een beperkte parkeertijd van 30 minuten. Je parkeert er steeds gratis. Je hoeft hier niet te registreren. Er staat dus ook geen parkeermeter.
De controle met de ANPR-camera gebeurt volgens de regels van de wegcode zone met beperkte parkeertijd waarbij normaal gezien de parkeerschijf gebruikt wordt. Dezelfde principes van controle worden gehanteerd alsof je een parkeerschijf zou leggen. Echter door de ANPR-camera is het voor de handhaving niet langer noodzakelijk je parkeerschijf te leggen.
Het parkeerregime geldt van maandag tot en met zaterdag tussen 9u00 en 18u00. Buiten deze tijden (en op nationale feestdagen, inclusief 11 juli) geldt er geen beperking.
De 4 voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap vallen buiten de eigenlijke ingang van de parking. De ANPR-camera zal de voertuigen die daar geparkeerd staan niet capteren. Mits het voorleggen van de parkeerkaart voor personen met een handicap kan hier onbeperkt geparkeerd worden.
Indien men plaatsneemt op de overige parkeerplaatsen, kan enkel onbeperkt geparkeerd worden met een parkeervergunning voor personen met een handicap. Deze is te verkrijgen bij parkeerbeheerder OPC.
Ben jij in het bezit van een parkeervergunning die jou toelating geeft om te parkeren op deze parking, dan verandert er niets. Op de tijden die toegestaan zijn volgens jouw vergunning geldt kan je onbeperkt parkeren, het systeem met ANPR houdt hier rekening mee. Op andere tijden volg je het gewone parkeerregime.
Jouw parkeervergunning is gekoppeld aan een unieke nummerplaat. Let er dus op dat je deze correct doorgegeven hebt. Je kan enkel met deze nummerplaat parkeren als vergunninghouder.