Ambachtelijke Koek en Brood

AMBACHTELIJKE KOEK EN BROOD

Ruim een jaar geleden maakte Koek en Brood zijn intrede op de hoek van de Vennestraat en de Tennislaan. Na een opleiding in Groot-Brittannië bracht de Genkenaar het zuurdesembrood mee naar huis. Bakker Cedric combineert moderne technieken met de authentieke smaak van vroeger.

“Eigenlijk was mijn plan om bioloog te worden, maar plots ging mijn passie toch naar bakken, dus ben ik gestart op Syntra”, vertelt Cedric. “Maar een klassieke bakker wilde ik ook niet worden. Dus trok ik naar Engeland voor een jaaropleiding aan ‘The School of Artisan Food’. Daar ligt de focus op een traditionele methode van het bakken. Zuurdesem brood is er dagelijkse kost terwijl het bij ons nog redelijk nieuw is. Het maakt mijn bakkerij exclusief maar tegelijk ook gewaagd.”

TERUG IN DE TIJD
Ik leer dat de manier van bakken van voor de Tweede Wereldoorlog dateert en alles bij elkaar drie volledige dagen duurt. Zuurdesem is een natuurlijke gist en ontstaat als je bloem en water mengt en het vervolgens een tijd laat rusten. Door de moderne technieken kan je het brood duurzaam en smaakvol houden. “Het is voor mij een must om alles puur te houden. Hier geen chemische toevoegingen of kleurstoffen”, vertelt Cedric.

STERK TRIO
Gelukkig vond hij de juiste plaats om zijn bakkerij uit te bouwen. Samen met nog twee andere speciaalzaken vormt Koek en Brood een sterk trio. Vanuit de ruime winkel kijk je in de open bakkerij en op de deur staat: ‘Only for breadheads’. Maar wees gerust, iedereen kan plaatsnemen in de eethoek, waar je ook iets kan drinken en een vers gebakje eten. Bij Koek en Brood maken ze immers alles zelf. Je hebt keuze uit 15 tot 20 broodsoorten, huisbereide granola en confituur. Ook de croissants en chocobroodjes zijn huisgemaakt. Enkel de chocolade zelf komt van bij BOON! Ik proef de crumble cake met kers en amandelnootjes, een échte aanrader!

SEIZOENSCREATIES
Cedric werkt met seizoensgebonden producten waarbij de natuur zorgt voor de nodige variatie in het assortiment. Zo heeft hij zijn eigen creatie van pompoenbrood met geroosterde pompoen en zaad. Cedric: “Met kerst in aantocht laat ik begin december minibuches proeven aan de klant. Een leuke manier om hun smaak te achterhalen. Ik vertrek van waar ik zin in heb en eindig waar de klant goesting in heeft!”