Edith voedt een geleidehond op (jan 2023)

In de Horizon van januari vertelde Edith Buntinx over het prachtige engagement dat zij en haar man zijn aangegaan om geleidehond Cash op te leiden. Wij vroegen haar onder meer ook waar je zoal op moet letten bij de opvoeding van zo’n hond.

 

Je vertelde in de Horizon onder andere over een handleiding van 330 bladzijden met daarin instructies voor een succesvolle opleiding. Het BCG (Belgisch Centrum voor Geleidehonden) begeleidt jullie als gastgezin heel goed.

Edith: Ze blijven nauw betrokken bij de opvoeding die we Cash geven. Zo krijg je als gastgezin een begeleider met wie je dikwijls afspreekt om met je hond in de publieke ruimte te komen. We zijn al naar de markt, de bib en enkele andere drukke plaatsen in het centrum geweest. Ook bezochten we het station van Leuven. Van de begeleider hoor je dan of je goede instructies geeft en hoe het beter kan. Daarnaast krijgen we veel materialen ter beschikking en zijn onze bezoeken aan de dierenarts gratis. Het BCG houdt ook contact met de dierenarts en volgt bijvoorbeeld de inentingen strikt op. Tot slot polsen ze met vragenlijsten bij ons naar het gedrag van Cash. Wanneer vertoont hij bijvoorbeeld angst of agressie? Een broertje van hem werd afgekeurd tijdens zijn opvoeding in een ander gastgezin omdat hij te snel gefrustreerd raakte.

 

Wat vonden jullie als gastgezin tot nu toe de grootste uitdaging?

Edith: De beginperiode was om begrijpelijke redenen de moeilijkste. Hij was toen nog een puppy en miste zijn mama heel erg. Drie tot vier weken moesten we elke drie uur ’s nachts opstaan en sliepen mijn man en ik afwisselend op de zetel. Cash mocht zich niet eenzaam voelen en was nog niet zindelijk. Nog altijd mogen we hem niet langer dan drie uur alleen laten. Ondertussen zijn we er samen in geslaagd om onze agenda’s op Cash af te stellen.

 

Overwegen jullie later nog een hond op te leiden?

Edith: We hebben geen tuin. Een grote hond hebben, zoals labrador Cash, is dan niet eenvoudig. Maar een geleidehond opleiden kan wel. Ik weet nu al dat mijn man op termijn niet kan weerstaan aan de verleiding om deze mooie uitdaging opnieuw aan te gaan. En eerlijk gezegd: ik ook niet! (lacht)

Klik hier voor het volledige artikel